Kvinnepartiet kaster klærne

Naken valgkamp i Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bildet viser sju unge kvinner. De er nakne. Noen holder en plakat over de edleste deler, andre lar håret bølge ned over det som skjules bør. De «har ingenting å skjule», står det. De er Kvinnepartiets kandidater til neste måneds parlamentsvalg.

– Plakaten er ment å knuse stereotypene i en foreldet politisk verden som normalt domineres av svada-talende menn i dress, sier partileder og forfatter Manuela Gretkowska til AFP.

21. oktober i år er det valg i Polen, og for første gang stiller Kvinnepartiet, Partia Kobiet, med kandidater. Partiet ble stiftet i begynnelsen av året, og har ifølge de siste meningsmålingene en oppslutning på rundt 3 prosent, to prosent under det som er nødvendig for et sete i parlamentet. Denne uka lanserer de innspurten i valgkampen.

- Motpol

Partilederen er selv blant de sju kvinnene som skal pryde vegger i Warsawa og resten av Polen i tiden fram til valget.

«Alt for framtida, og ingenting å skjule», står det på plakaten. Og «Kvinnepartiet – Polen er en kvinne.»

Gretkowska og Partia Kobiet kan vente seg sterke reaksjoner fra den hovedsaklige katolske befolkningen i landet, men partilederen mener plakaten er langt fra uanstendig.

– Vi er pene, nakne, stolte. Vi er ærlige og redelige, i kropp og sjel. Dette er ikke pornografi, det er ingenting å se i form av sex. Ansiktene våre er intelligente, bekymrede og stolte. Vi har verken munnene åpne eller øynene lukket, sier Gretkowska.

NAKEN VALGKAMP: Anna Darmochwal og Magdalena Andrzejczyk fra Kvinnepartiet, eller Partia Kobiet, viser fram partiets nye valgkamp-plakat. Foto: AFP/JANEK SKARZYNSKI /SCANPIX
NAKEN VALGKAMP: Anna Darmochwal og Magdalena Andrzejczyk fra Kvinnepartiet, eller Partia Kobiet, viser fram partiets nye valgkamp-plakat. Foto: AFP/JANEK SKARZYNSKI /SCANPIX Vis mer

Ønsker liberal abortlov

Partilederen forteller at Kvinnepartiet blant annet ønsker å kjempe for en mer liberal abortlovgivning.

– Det som interesserer oss er framtida, og kvinnens posisjon i samfunnet. Den siste tids debatt, igangsatt av Forbundet for polske familier (LPR), om en innstramming av abortloven, var dråpen som fikk det til å flyte over, sier Gretkowska om årsaken til at hun gikk inn i politikken tidligere i år.

Partiet ble registrert 11. januar i år. Det har i dag 1500 medlemmer.