UENIG I DAGENS SOLINGSRÅD: De svenske forskerne bak den omfattende solstudien mener at dagens solanbefalinger må endres.  Illustrasjonsfoto: AP PHOTO/SCANPIX
UENIG I DAGENS SOLINGSRÅD: De svenske forskerne bak den omfattende solstudien mener at dagens solanbefalinger må endres. Illustrasjonsfoto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer

- Kvinner bør sole seg mer

Fordelene større enn farene, ifølge svensk studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner bør sole seg mer, mener svenske forskere.

Det reduserer blant annet risikoen for å få blodpropp.

Forskere ved Karolinska universitetssykehuset i Huddinge og Universitetssykehuset i Lund har fulgt 40000 kvinner siden begynnelsen av 1990-tallet.

Fordelene ved å sole seg er klart større enn ulempene, er konklusjonen de trekker.

Kvinner som soler seg mye «om sommeren i Sverige eller i vinterferien i varmere land», har 30 prosent mindre risiko for å bli rammet av blodpropp, sammenlignet med dem som holder seg i skyggen, viser undersøkelsen som presenteres i siste utgave av «Journal of thrombosis and haemostasis».

Må ikke overdrives

Risikoen for å få hudkreft må ikke overdrives, slik at folk skremmes fra å tilbringe tid i solen, mener de svenske forskerne.

- Det har vært fokusert på den doblede risikoen for å få hudkreft, men det fins flere kjente fordeler når det gjelder hjerteinfarkt, slag og også på ulike former for kreft som brystkreft og prostatakreft, sier dosent Pelle Lindqvist til Sveriges Radio.

- Man må se på totalbildet. Det er risikabelt å forbrenne seg, særlig om man har ømfintlig hud. Men det er også positivt å sole seg, sier professor Håkan Olsson i Lund.

Arv

De svenske forskerne har fulgt kvinnene i undersøkelsen siden begynnelsen av 1990-tallet.

- Vi har gjennomført omfattende utspørring rundt kvinnenes solvaner for å undersøke helseeffektene, sier Olsson.

Han påpeker at det tross alt er relativt få hudkrefttilfeller som skyldes solstråling, mens arv trolig har en større betydning.

Frykten for å få hudkreft som følge av soling bygger blant annet på undersøkelser gjennomført i Australia, men der er forholdene spesiell, mener de svenske forskerne.

- Det har handlet om rødhårede briter som utsettes for tropisk sol i Queensland. Dette har ført til overdreven frykt. Det er sunt å sole seg litt, mener Håkan Olsson.

(NTB)