Kvinner bør sole seg mer, mener svenske forskere.
Det reduserer blant annet risikoen for å få blodpropp.
Forskere ved Karolinska universitetssykehuset i Huddinge og Universitetssykehuset i Lund har fulgt 40000 kvinner siden begynnelsen av 1990-tallet.
Fordelene ved å sole seg er klart større enn ulempene, er konklusjonen de trekker.
Kvinner som soler seg mye «om sommeren i Sverige eller i vinterferien i varmere land», har 30 prosent mindre risiko for å bli rammet av blodpropp, sammenlignet med dem som holder seg i skyggen, viser undersøkelsen som presenteres i siste utgave av «Journal of thrombosis and haemostasis».
Må ikke overdrivesRisikoen for å få hudkreft må ikke overdrives, slik at folk skremmes fra å tilbringe tid i solen, mener de svenske forskerne.
- Det har vært fokusert på den doblede risikoen for å få hudkreft, men det fins flere kjente fordeler når det gjelder hjerteinfarkt, slag og også på ulike former for kreft som brystkreft og prostatakreft, sier dosent Pelle Lindqvist til Sveriges Radio.
- Man må se på totalbildet. Det er risikabelt å forbrenne seg, særlig om man har ømfintlig hud. Men det er også positivt å sole seg, sier professor Håkan Olsson i Lund.
ArvDe svenske forskerne har fulgt kvinnene i undersøkelsen siden begynnelsen av 1990-tallet.
- Vi har gjennomført omfattende utspørring rundt kvinnenes solvaner for å undersøke helseeffektene, sier Olsson.
Han påpeker at det tross alt er relativt få hudkrefttilfeller som skyldes solstråling, mens arv trolig har en større betydning.
Frykten for å få hudkreft som følge av soling bygger blant annet på undersøkelser gjennomført i Australia, men der er forholdene spesiell, mener de svenske forskerne.
- Det har handlet om rødhårede briter som utsettes for tropisk sol i Queensland. Dette har ført til overdreven frykt. Det er sunt å sole seg litt, mener Håkan Olsson.
(NTB)