GOD PSYKE?: Utdanningsmnister Kristin Halvorsen (SV) har muligens god psyke. Mulighetene er i alle fall større om hun er like glad i fisk som hun viste under en fisketur i Lofoten i mai i fjor. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GOD PSYKE?: Utdanningsmnister Kristin Halvorsen (SV) har muligens god psyke. Mulighetene er i alle fall større om hun er like glad i fisk som hun viste under en fisketur i Lofoten i mai i fjor. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Kvinner bør spise mye fisk

Studie viser bedre psykisk helse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Nå er nok fisk sunt også for menn, men en studie som er publisert i BMC Psyciatry viser at kvinner som spiser fisk regelmessig, gjerne flere dager i uken hadde lavere risiko for å pådra seg psykiske lidelser enn de som aldri spiser fisk.

Det er svenske Aftonbladet som bringer nyheten om kvinnelig fiskespising.

God psyke I følge avisen deltok 34.000 kvinner i studien hvor de svarte på spørsmål rundt sine matvaner.
Elleve år senere ble de samme kvinnene spurt om de hadde hatt symptomer på ulike psykiske lidelser.

Undersøkelsen avdekket at et høyt nivå av psykiske symptomer var dobbelt så vanlig blant kvinner som sjelden eller aldri spiser fisk sammenlignet med kvinner som spiser fisk tre til fire dager i uken.

D-vitamin Forsker Maria Hedelin ved Karolinska institutet mener studien underbygger tidligere teorier på området
.
- Våre funn støtter hypotesen om at mangel på D-vitamin og visse fettsyrer som fins i fisk kan bidra til oppblomstring av psykiske lidelser. Det trengs imidlertid mer forskning for sikkert å vite om det viser seg å være en årsakssammenheng, sier hun.

Studien sier ikke noe om andre faktorer som kan ha hatt en innvirkning på resultatet.