- Kvinner er fødemaskiner

Japans helseminister om det motsatte kjønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Er du japaner og tilfeldigvis kvinne, skal du ikke ha så mye annet på agendaen framover utover det å produsere barn. I alle fall hvis landets helseminister, Hakuo Yanagisawa får det som han vil.

Under et lokalpolitisk møte nylig, sa ministeren at kvinner skulle gjøre alt som sto i deres makt for å endre den synkende fødselsstatistikken.

- Redskapene er i orden

- Antall fødemaskiner er gitt og redskapene er i orden, så det eneste vi kan be dem om er å gjøre sitt beste, sa han til de fremmøtte, skriver BBC News.

De siste tallene viser at den japanske fruktbarheten sank sammen til et snitt på 1,26 barn per kvinne i 2005. I fjor produserte innbyggerne hakket flere barn, men det er fortsatt langt igjen til det ønskelige gjennomsnittet på 2,1 barn. Dette er det magiske tallet som skal til for å opprettholde befolkningstallet i Japan.

I 2006 økte antall fødsler med 23.000. Dette var første gang på seks år at tallene økte, skriver BBC News. I år forventer myndighetene at tallet vil synke igjen.

Må ha flere fødsler

Solens rike har et akutt behov for å øke fødselstallene. Dersom dagens trend fortsetter vil populasjonen falle med 30 prosent i løpet av de neste 50 årene. Per i dag har landet flere pensjonister enn ungdommer.

HER SKAL DET FØDES: Japanske kvinner har bare å sette i gang med produksjonen, ifølge landets helseminister. Illustrasjonsfoto: EPA/Scanpix
HER SKAL DET FØDES: Japanske kvinner har bare å sette i gang med produksjonen, ifølge landets helseminister. Illustrasjonsfoto: EPA/Scanpix Vis mer

En rapport fra helsedepartementet som ble offentliggjort i desember, spår at det nåværende befolkningstallet på 127 millioner, kan synke til under 90 millioner innen 2055.

Statsminister Shinzo Abe har lovt å gjøre noe med de synkende fødselsttallene. I siste budsjettforslag har han blant annet satt av ekstra midler til barnehager.

-FØDEMASKINER: Japans helseminister Hakuo Yanagisawa om kvinnene i solens rike.