Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kvinner er ikke frigjorte, de er lurt»

Det er fortsatt mannen som dominerer  -  både i sexlivet, i arbeidslivet og i samfunnslivet. Det hevder den kjente britiske feministforfatteren Germaine Greer (60).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin nye bok «The Whole Woman», som kommer ut i Norge denne uka, tar Greer et kraftig oppgjør med den nye feminismen.

Hun er sint på to andre feministforfattere, Fay Weldon og Betty Friedan, som hun mener har sviktet kvinnekampen. Hun mener blant annet at Friedan ikke har skjønt noe, når hun kan prestere å si at Bill Clinton ikke har gjort noe galt.

70-tallsguruen tar for seg de ulike mytene hun mener kvinner har gått på  -  og hevder at vi er blitt lurt. Her er noen av dem:

MYTE 1:

«Du er seksuelt frigjort»

Det er du ikke. Den eneste seksualiteten som er blitt friere er den mannlige, som er fiksert på penetrering. «Å trenge inn i» har lite med kvinnelig tilfredsstillelse å gjøre. Penetrering fører bare med seg kjønnssykdommer og uønskede graviditeter, og er egentlig bare nødvendig når man skal lage barn.

Konklusjon: Ta kontroll over din seksualitet. For å oppnå orgasme kreves oralsex og petting.

MYTE 2:

«Du må være pen for å lykkes»

Silikonopererte bryster, ansiktsløftninger, fettsuging, muskelstimulator, ultralyd som smelter fett, peeling, anticellulitt-krem, øyenskygge, concealer, rouge: Det er ingen grenser for hvilke virkemidler og hvor mye penger vi bruker på å bli pene.

Konklusjon: Du er lurt av reklamen, og lider kanskje av BDD  -  Body Dysmorphic Disorder. Det er dette forskerne kaller en unormal interesse for feil og mangler ved eget utseende.

MYTE 3:

«Du er lykkeligere»

Anoreksi, bulimi, selvskading, prestasjonsangst, stress og muskel- og skjelettplager blir stadig vanligere. To tredjedeler av alle antidepressive midler skrives ut til kvinnelige pasienter.

MYTE 4:

«Girlpower er flott»

Girlpower er bare en liksom-feminisme som fremmes av tenåringsmagasiner, og som hyller retten (det vil si plikten) til å være søt i trange kjoler og små drakter sydd for sultelønner av tenåringsjenter i asiatiske fabrikker. Aggressive og utfordrende «warriorbabes» har ingenting med kvinnefrigjøring å gjøre.

MYTE 5:

«Man kommer seg fram om man gjør det på menns premisser»

Kvinner bør ha samme lønn og samme muligheter {ndash} forutsatt at de ikke krever noen form for særbehandling og er forberedt på å gjøre som en mann ville gjort  -  det vil si å la jobben gå foran alt. Og dessuten aksepterer et system som bygger på straff, smisk og diskriminering.

Resultat: Det blir ikke flere kvinnelige toppledere og styremedlemmer.

MYTE 6:

«Husarbeidet er blitt så lettvint»

Vi har støvsuger, oppvaskmaskin {ndash} flere apparater som skal lette husarbeidet. Men har vi fått mer tid til overs? Nei, en kollektiv bakterieskrekk sponset av rengjøringsindustrien har forvandlet kjøkken og toaletter til rene operasjonssalene. Vasking og rydding er mer tidkrevende enn noensinne.

I industrilandene står kvinnene for tre fjerdedeler av matlaging og husarbeid.

FEMINIST: Germaine Greer tar et kraftig oppgjør med den nye feminismen i sin nye bok.