LOMMETYVBANDER: Lommetyvbander har herjet på Østlandet de seinere årene. Her blir en kvinne utsatt for en av lommetyvene. Foto: Overvåkningskamera/Politiet
LOMMETYVBANDER: Lommetyvbander har herjet på Østlandet de seinere årene. Her blir en kvinne utsatt for en av lommetyvene. Foto: Overvåkningskamera/PolitietVis mer

Kvinner er mest utsatt for lommetyver

65 prosent av lommetyvofferne er kvinner. Robbet kvinne merket ikke at lommeboka var borte fra veska da politispaneren spurte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo er en lukrativ by for lommetyver.

I fjor registrerte Oslo-politiet 17 778 anmeldelser for lommetyverier. Det er mer enn 7000 flere tilfeller enn for bare to år siden.

Nå lover politiet at flere gjerningsmenn skal tas.

- Er det 7000 flere saker, er det 7000 mennesker som er frastjålet sine eiendeler. Vi ønsker å formidle at vi tar borgernes trygghet på alvor, sier politimester Hans Sverre Sjøvold til Dagbladet.

Dobler innsatsen Fra august ble tallene noe bedre, etter at politiet startet et eget lommetyvprosjekt. 11 tjenestemenn har jobbet på fulltid. I går varslet Sjøvold at gruppa får ytterligere 10 medarbeidere.

I det snaue halvåret gruppa har vært aktive, har de pågrepet 43 personer for lommetyveri. Politiet mener det er snakk om proffe tyver.

- Av de 43 var én av dem nordmann, sier Roar H. Kvassheim, som leder lommetyvprosjektet.

Flertallet av de 43 er rumenske statsborgere.

- Ellers har vi pågrepet folk fra Polen, Chile, Afghanistan og enkelte land i Nord-Afrika.

SKAL TA LOMMETYVENE: 42 av de 43 personene lommetyvprosjektet, som ledes av Roar H. Kvassheim, pågrep i fjor, var utlendinger. - Vi forsøker å hurtigbehandle sakene, slik at saken kommer til retten i løpet av varetektsperioden. Hvis de blir dømt, går vi for at de utvises fra landet. Hvis vi ikke gjør det sånn, forsvinner de bare for oss, sier Kvassheim. Foto: Endre Vellene
SKAL TA LOMMETYVENE: 42 av de 43 personene lommetyvprosjektet, som ledes av Roar H. Kvassheim, pågrep i fjor, var utlendinger. - Vi forsøker å hurtigbehandle sakene, slik at saken kommer til retten i løpet av varetektsperioden. Hvis de blir dømt, går vi for at de utvises fra landet. Hvis vi ikke gjør det sånn, forsvinner de bare for oss, sier Kvassheim. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Det blir tatt nordmenn for lommetyveri, men vårt inntrykk er at det da er mer tilfeldig. Det er noen som har tatt en sjanse. Reindyrka lommetyver er ikke noe norsk fenomen. Det er omreisende kriminelle som står bak økningen de siste årene, sier Kvassheim.

Sprer ryktet Politiet prøver å gjøre hovedstaden til et mindre attraktivt mål. Kvassheims mantra er at de skal være der det skjer, før det skjer.

- Det kommer så mange lommetyver til Oslo. Det tar litt tid å få spredt ryktet om at arbeidsvilkårene ikke er så gode i Oslo lenger. Gjennomsnittet har gått noe ned etter at vi startet prosjektet, men vi ser stadig nye ansikter, sier Kvassheim.

Det mest fristende for tyvene, er mobiltelefoner.

- De er enkle å ta og er lettomsettelige, sier Kvassheim.

Kvinner Kvinner er mer utsatt enn menn.

- Vi har analysert dette og i 65 prosent av sakene er det kvinner som rammes. Hovedårsaken er nok at vi menn er flinkere til å bruke forlommene på buksene våre, sier Kvassheim.

- Det er ingen god idé å ha mobiltelefonen i jakkelomma eller veska. Vi ser særlig mange saker hvor det stjeles fra vesker.

- Det å bruke en lomme med glidlås hjelper mye. Når vi er ute og spaner, ser vi ofte at tyvene avbryter hvis noen legger telefonen på et lite tilgjengelig sted. De leter etter de enkleste tilgjengelige eiendelene, sier Kvassheim.

Eldre og uføre er også mer utsatt.

- Vi har saker der tyvene flokker seg rundt dem. Vi har hatt flere sånn saker for eksempel på kjøpesentre utenfor sentrum.

Knutepunkter 71,8 prosent av lommetyveriene i hele landet i fjor skjedde i Oslo. Og det er ikke bare Oslo-folk som rammes, da de store kollektivtrafikknutepunktene som mange er innom hvis de er i byen, er svært utsatte steder.

- Vi ser flest anmeldelser fra Jernbanetorget og Nationaltheatret stasjon, sier Kvassheim.

- Men der det er flest saker sett opp mot arealet, er Brugata. Der står folk så tett, det er lite og uoversiktelig, og gode arbeidsforhold for lommetyver.

De mest utsatte tidspunktene er i det klassiske ettermiddagsrushet fra 15 til 18, mandag til lørdag, og natt til lørdag og søndag.