Kvinner er mest vårkåte

Men mannen er på sitt beste i august.

LYS-LYST: Kvinner følger lyset når det gjelder seksuell interesse, men det gjør ikke menn. Foto: Colourbox
LYS-LYST: Kvinner følger lyset når det gjelder seksuell interesse, men det gjør ikke menn. Foto: ColourboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): Kvinner følger lyset når det gjelder seksuell interesse, men det gjør overraskende nok ikke menn, viser forskning fra Universitetet i Tromsø.

Både kvinner og menn når bunnpunktet samtidig, i desember, sier Arne Holte ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, og tidligere professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Tromsø (UiT) til NRK Nordnytt.

Mest lyst Han har undersøkt forholdet mellom lys og seksuell lyst blant unge mennesker i Tromsø, Alta og Hammerfest. Funnene viser at kvinner har mest lyst i april og mai, noe som ikke skjer med menn.

- Det er litt rart, man skulle jo tro at begge kjønn nådde toppen samtidig, sier Holte, og forteller at han egentlig aldri har funnet noe svar på hvorfor kvinner og menn ser ut til å nå toppen av seksuell interesse til så ulik tid.

Formbar Sexolog Bente Træen ved Universitetet i Tromsø er ikke kjent med forskningen, men forklarer at kvinners seksualitet lettere lar seg påvirke av omgivelse enn menns.

- Generelt kan du si at menns seksualitet er mer stabil, og lar seg ikke så lett påvirke av det ene eller det andre. Kvinners seksualitet er deimot mer påvirket av omgivelser og kultur. Den er mer formbar enn menns, sier Træen til Nordlys.

Hun forteller videre at menn stabilt produserer testosteron hele tiden, men kvinners kjønnshormonproduksjon øker i takt med lyset.

- Det kan være forklaringen til at lysten også øker, sier Træen.

Mer lykke Postdoktor Mari Gabrielsen ved Det helsevitenskaplige fakultet ved UiT har forsket på serotonin siden 2007 og forteller at «lykkestoffet» regulerer blant annet humør, seksualitet, appetitt og søvn.

Serotonin er derfor brukt i antidepressiva. Til universitetets nettsider forteller hun at vårsola også bidrar til å produsere mer av «lykkestoffet» serotonin.

Om våren kan serotoninnivået vårt bli naturlig høyt på grunn av tilgang på mer sollys.