- Kvinner får hjelp - menn blir kastet i fengsel

Både menn og kvinner er ofre for brutal og kynisk menneskehandel, men behandles ulikt.

BER OM HJELPETILTAK: Marit Grung har jobbet mange år i Utekontakten i Bergen. Hun sier mange menn er hjelpeløse ofre for menneskehandel, og at de må få et tilbud om hjelp til å komme ut av bakmennenes harde grep. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BER OM HJELPETILTAK: Marit Grung har jobbet mange år i Utekontakten i Bergen. Hun sier mange menn er hjelpeløse ofre for menneskehandel, og at de må få et tilbud om hjelp til å komme ut av bakmennenes harde grep. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Marit Grung har mange år bak seg som feltarbeider og leder for Utekontakten i Bergen. Hun har for det meste jobbet for å hjelpe prostituerte kvinner. Nå er hun rådgiver for byrådsavdelingen for sosial bolig og områdesatsing.

Hun er opptatt av kjønnsperspektivet i arbeidet med ofre for menneskehandel og er en av mange som er intervjuet i en ny bok som lanseres mandag. Boka har fått tittelen «Norsk slaveri» og er skrevet av Ellen Reiss og Nicolai Strøm-Olsen i tankesmia Skaperkraft.

Norsk skyggeøkonomi Boka beskriver en skyggeøkonomi i Norge som skal være nest verst i Vest-Europa, ifølge beregninger gjort av konsulentselskapet A.T. Kearney. Det vises til en skyggeøkonomi på hele 430 milliarder kroner, noe som tilsvarer 10 forsvarsbudsjetter.

- Vi har gjort kartlegginger der vi finner de unge guttene i fengsel, mens jentene får behandling. Hjelpeapparatet og de økonomiske støtteordningene er ikke kjønnsnøytrale. Det ble veldig tydelig da de nigerianske kvinnene kom til Norge, sier Marit Grung til Dagbladet.

- Det var helt klart menneskehandel i denne gruppa, og både ofre og overgripere var i samme gruppe. Vi klarte ikke å skille dem - vi har lett for å se kvinner som ofre.

- Gjør alt for mat Hun forteller videre at kvinner som selv er mulige overgripere, får tilbud om beskyttelse, bolig og oppfølging.

- Samtidig ser vi at sårbare menn fra Asia eller Afrika presses til å arbeide uten lønn for kyniske bakmenn. Det kan være voksne menn som ikke kan skrive sitt eget navn, som ikke vet hvor de befinner seg i verden, og som er helt avhengig av dem som har brakt dem til Norge. De må gjøre som de blir bedt om, for å få mat.

Disse hjelpeløse mennene jobber med steinlegging, vasker biler eller gjør rent i restauranter. Det kan også være unge tenåringsgutter som selger dop på gata.

- Vi har mange kategorier ofre for menneskehandel i Bergen, ikke bare kvinner som jobber som prostituterte, forteller Marit Grung.

I Bergen dukket det opp nigerianske menn i følge med nigerianske kvinner i prostitusjon. All statlig innsats ble satt inn for å hjelpe kvinnene. Nå er de nigerianske løpeguttene erstattet med unge nordafrikanske gutter, men fortsatt gjøres lite for å avdekke mulig menneskehandel.

FÅR TILBUD: Nigerianske prostituerte får tilbud om beskyttelse og bolig for å komme seg ut av menneskehandel. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FÅR TILBUD: Nigerianske prostituerte får tilbud om beskyttelse og bolig for å komme seg ut av menneskehandel. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Det finnes ingen øremerkede midler til å hjelpe mannlige ofre ut av menneskehandel. De kastes i stedet i fengsel.

- Må få et tilbud - Hjelpeapparatet er veldig fokusert på prostituerte kvinner, men samtidig går vi rett forbi yngre gutter som presses til slavearbeid for å få mat. Vi må ha hjelpetiltak også for gutter og menn som er ofre for menneskehandlerne. I stedet for å kaste dem i fengsel må de få et tilbud om å komme seg fri fra de kyniske bakmennene, sier Marit Grung.

I 2013 ble det avdekket 300 mulige ofre for menneskehandel i Norge. Av disse var 79 knyttet til tvangsarbeid eller tvangstjenestser. De resterende ofrene er hovedsakelig utnyttet i prostitusjon. Det er ingen som kan anslå nøyaktig hvor stort problem vi har med menneskehandel i Norge, ettersom det ikke er systematisk kartlagt.

Store mørketall I boka «Norsk slaveri» snakker flere om store mørketall når det gjelder tvangsarbeid og tvangstjenester. Fokuset på å avdekke det svarte arbeidsmarkedet som utføres av ofre for menneskehandel er blitt større, men det gjenstår mye arbeid på dette feltet.

- Det som er sikkert, er at det skjuler seg mye i organisert kriminalitet, skriver forfatterne Ellen Reiss og Nicolai Strøm-Olsen i tankesmia Skaperkraft.

- Hele det norske velferdssamfunnet er truet av svart økonomi, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund i boka.

- HJELPELØSE: Marit Grung sier det finnes helt hjelpeløse menn som presses til å jobbe svart for å få mat i Bergen. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
- HJELPELØSE: Marit Grung sier det finnes helt hjelpeløse menn som presses til å jobbe svart for å få mat i Bergen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer