- Kvinner får hjelp - menn blir kastet i fengsel

Både menn og kvinner er ofre for brutal og kynisk menneskehandel, men behandles ulikt.

BER OM HJELPETILTAK: Marit Grung har jobbet mange år i Utekontakten i Bergen. Hun sier mange menn er hjelpeløse ofre for menneskehandel, og at de må få et tilbud om hjelp til å komme ut av bakmennenes harde grep. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BER OM HJELPETILTAK: Marit Grung har jobbet mange år i Utekontakten i Bergen. Hun sier mange menn er hjelpeløse ofre for menneskehandel, og at de må få et tilbud om hjelp til å komme ut av bakmennenes harde grep. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Marit Grung har mange år bak seg som feltarbeider og leder for Utekontakten i Bergen. Hun har for det meste jobbet for å hjelpe prostituerte kvinner. Nå er hun rådgiver for byrådsavdelingen for sosial bolig og områdesatsing.

Hun er opptatt av kjønnsperspektivet i arbeidet med ofre for menneskehandel og er en av mange som er intervjuet i en ny bok som lanseres mandag. Boka har fått tittelen «Norsk slaveri» og er skrevet av Ellen Reiss og Nicolai Strøm-Olsen i tankesmia Skaperkraft.

Norsk skyggeøkonomi Boka beskriver en skyggeøkonomi i Norge som skal være nest verst i Vest-Europa, ifølge beregninger gjort av konsulentselskapet A.T. Kearney. Det vises til en skyggeøkonomi på hele 430 milliarder kroner, noe som tilsvarer 10 forsvarsbudsjetter.

- Vi har gjort kartlegginger der vi finner de unge guttene i fengsel, mens jentene får behandling. Hjelpeapparatet og de økonomiske støtteordningene er ikke kjønnsnøytrale. Det ble veldig tydelig da de nigerianske kvinnene kom til Norge, sier Marit Grung til Dagbladet.

- Det var helt klart menneskehandel i denne gruppa, og både ofre og overgripere var i samme gruppe. Vi klarte ikke å skille dem - vi har lett for å se kvinner som ofre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer