Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinner får ikke lov til å forlate hjemmet uten mannlig familiemedlem

Nytt religiøst direktiv nord i Afghanistan.

UTE: Her får en afghansk kvinne matrasjoner i Jalalabad. Foto: AFP PHOTO/ Noorullah Shirzada/NTB Scanpix
UTE: Her får en afghansk kvinne matrasjoner i Jalalabad. Foto: AFP PHOTO/ Noorullah Shirzada/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det religiøse pålegget er gitt i Deh Salah-regionen i Baghlan-provinsen. Islamske geistlige står bak.

Ikke alene Ifølge dekretet får kvinner ikke lenger lov til å forlate hjemmet uten å være i følge med et mannlig familiemedlem.

De geistlige hevder kosmetikk fremmer prostitusjon, og dekretet forbyr derfor salg av kosmetikk og stenger kosmetikkbutikker. Det er en anklage både beboere og politiet lokalt benekter.

Men president Karzais religiøse rådgiver Enayatullah Baligh avviser bestemt å oppheve de nye reglene, som er identiske med regler Taliban innførte under sitt religiøse diktatur.

- Forretning - Disse forretningene kan ikke på noen som helst måte få lov til å fortsette, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

- Butikker skal drive forretning, ikke utroskap, tilføyer han.

Innbyggere i Deh Salah betegner de nye reglene som et fatwa, selv om det bare er religiøse ledere i Kabul som har myndighet til å innføre slike regler.

Deh Salah var en bastion mot Taliban før det religiøse diktaturet falt etter USAs invasjon høsten 2001.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling