Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinner flykter fra Forsvaret

Forsvaret opplever den rene faneflukt av kvinnelige offiserer. Forsvarsminister Kristin Krohn Devold får mye av skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Alle utspill om rekruttering av kvinner i Forsvaret er spill for galleriet, tomme ord uten vilje.

Kaptein i Luftforsvaret Trude Johnsen fyrer av denne kraftsalven, og skyter skarpt mot forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Hun mener omorganiseringen av Forsvaret er en prosess helt uten likestillingsperspektiv.

-  Omstillingsprosessen i Forsvaret strider mot likestillingsloven. Det er overhodet ikke tatt hensyn til et likestillingsperspektiv, sier forbundsleder Peter A. Moe i Norges Offisersforbund.

Tallenes tale

I september 2000 var det 745 militært ansatte kvinner i Forsvaret. I desember 2004 var det 638.

Flukten av kvinner i uniform har vært over hundre. Krohn Devold har hatt ansvaret i mer enn tre av de fire åra som er registrert i Forsvarets egen oversikt over ansatte.

I 2000 var bare seks prosent kvinner av de militært ansatte. Over fire år etterpå, i desember 2004, var det fortsatt bare seks prosent kvinner, til tross for mange fagre ord, blant annet fra forsvarsministeren selv, om behovet for flere kvinner i Forsvaret.

Jobber i motvind

 SKUFFET OFFISER:  Trude Johnsen er kaptein i Luftforsvaret, og mener Forsvaret gjør svært lite for å holde på kvinnelige offiserer og å drive rekruttering av kvinner til Forsvaret. Her er hun sammen med sine barn, Eira og Ask. Foto: Rune I. Myhre
SKUFFET OFFISER: Trude Johnsen er kaptein i Luftforsvaret, og mener Forsvaret gjør svært lite for å holde på kvinnelige offiserer og å drive rekruttering av kvinner til Forsvaret. Her er hun sammen med sine barn, Eira og Ask. Foto: Rune I. Myhre Vis mer

Trude Johnsen sier hun var positiv til Krohn Devold da hun ble forsvarsminister i 2001.

-  Hun kom med uttalelser om behovet for flere kvinner i Forsvaret, som jeg oppfattet som positive. Jeg jobbet med rekruttering av kvinner. Nå føles jobben jeg gjorde som å spytte i motvind, for å si det litt forsiktig, sier hun.

En hovedgrunn til Moes og Johnsens kritikk av Krohn Devold er beordringsplikten. Stortinget vedtok i fjor en lov som gir Forsvaret rett til å beordre befal til tjeneste i utlandet. Vedtaket var sentralt i regjeringens opplegg for å skreddersy Forsvaret til oppdrag i utlandet, i NATO, FN-ledete operasjoner, eller i den USA-ledete operasjonen i Afghanistan.

I verste fall kan beordringsplikten gjøre at du er ute et halvt år, så hjemme i et halvt år, før du igjen kan beordres ut igjen.

-  Hvis man ønsker å rekruttere kvinner, må man tilby mer forutsigbarhet. Kvinner tar nok yrkesvalg som i større grad tar hensyn til mulighet for familie og barn. Det krever en viss forutsigbarhet, som beordringssystemet ikke gir, sier Johnsen, som er hjemme med sykt barn, Ask, som har tatt mandlene, og Eira.

Hun sier at beordringsplikten ikke var en forutsetning da hun begynte i Forsvaret.

-  Mange kvinner har sagt ja til Forsvarets sluttpakker?

-  Mange av kvinnene var unge, hadde gjort en rask karriere og var attraktive på det sivile arbeidsmarkedet. Men det som har forskrekket meg er at det i begynnelsen ikke ble gjort noe forsøk på å beholde dyktige kvinner, sier Johnsen.

Moe og Johnsen sier det og er et stort problem for rekrutteringen av nye kvinner til Forsvaret at det nå bare skal rekrutteres blant dem som avtjener førstegangstjeneste. Her er det et stort flertall gutter, siden jenter ikke blir innkalt.

Norges Offisersforbund har i forbindelse med omorganiseringen laget en rapport om hvordan den vil påvirke situasjonen for Forsvarets kvinner.

-  Det virker ikke som om de innspillene vi har hatt er blitt tatt hensyn til i det hele tatt, sier Johnsen.

-  Hvis man ikke tar likestillingsperspektivet med seg i en omstillingsprosess, kan man lett komme i strid med likestillingsloven, sier likestillingsombud Kristin Mile.