- Kvinner hadde vært lurere om de brukte sex som middel til konfliktløsning

Hanne Nabintu Herland har skapt heftig debatt. Still henne dine egne spørsmål her.

KONTROVERSIELL: Hanne Nabintu Herlands uttalelser de siste dagene har ført til en debatt om dagens kvinneroller. Foto: Privat
KONTROVERSIELL: Hanne Nabintu Herlands uttalelser de siste dagene har ført til en debatt om dagens kvinneroller. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||  (Dagbladet.no): Telefonene har ikke stått stille hos religionshistoriker Hanne Nabintu Herland etter at hun kom med uttalelsen om at hun forsto godt at norske menn ville ha russiske og thailandske koner.

Ordene falt på et valgmøte i Trondheim KrF hvor Herland
var invitert som foredragsholder, og ble gjengitt i en kommentar i Adresseavisen og siden i Dagbladet.no.

- Jeg overfalles av takknemlige meldinger fra menn. Det er tydelig at jeg har rørt ved et underkommunisert kompleks i den mannlige delen av befolkningen. Det virker som om det er en befrielse for mange - endelig kan vi snakke om at vi er i ferd med å få en situasjon der menn føler seg undertrykt av den kravstore kvinnelige delen av befolkningen, sier Herland til Dagbladet.no.

Etter foredraget har hun løpt fra studio til studio for å debattere feminisme. Det har også vært tilbakemeldinger av den mindre positive sorten. Flere har kalt utsagnene kvinnefiendtlige.

Kamp mot menn
- Jeg har stor forståelse for at feminister føler noe av det jeg sier som ubehagelig, og jeg har stor respekt for mye av det arbeidet som feministene har stått for. Den konstruktive kampen for likeverd og stemmerett støtter jeg på min hals. Min kritikk går på at pendelen har gått for langt. Kvinnekamp har blitt en knallhard kamp mot mannen. Jeg tror det er et kompleks hos norske menn at de ikke tør å kritisere norske kvinners kravstorhet. Der ligger mitt engasjement, sier hun.

Hanne Nabintu Herland er født og oppvokst i Kongo Kenya og Rwanda i Afrika.

Hun flyttet til Norge da hun var 19 år. Utdannet seg til religionshistoriker med islamisme som spesialfelt ved UiO.

Hun er også en aktiv debattant, både i aviser og på nettet. Selv mener hun at oppveksten gjør henne i stand til å se Norge «fra utsiden», men det er ikke alle utsagnene hun er blitt sitert på hun vil stå inne for.

- Jeg har aldri sagt at kvinnen skal være stille og adlyde mannen, slik det nærmest framgår av Trygve Lundemos sleivete referat i Adresseavisa om den etter hvert beryktede foredragskvelden. Det jeg sa var at av og til kan det være på sin plass også for oss ordrike kvinner og dempe tonen noe å la mannen snakke ut. Kvinnefrihet betyr ikke nødvendigvis min
rett til å snakke mannen i senk. Kvinner bør også tåle å få beskjed om å holde munn av og til, og dette inkluderer meg selv, uten å ty til at dette er kvinnediskriminerende.

- Hopp i senga
Hun sier at hennes budskap er at feminismen er blitt for hardt. Hun håper debatten kan føre til litt mer medmenneskelighet i det kjølige norske samfunnet.

- I dag er det en million aleneboere i Norge. Når kampen mellom kjønnene har blitt så hard at mennesker nærmest ikke tør å satse på partnerskap lenger så ha pendelen svinget for langt. Hvorfor snakkes det ikke om de moralske betingelsene for et varig godt seksuelt forhold, men bare om sex og samleiestillinger? Hva med troskap, ansvar og tillit?

- Vi har noe å lære av utenlandske kvinners behandling av sine menn. De har en litt mykere, litt mindre kraftfull håndtering mot sine menn. De møter dem i døra med et godt måltid de ser ikke det nedverdigende i å lage mat til mannen sin. For dette blir man nærmest sett ned på i Norge. Mange av oss liker å betjene mannen vår! Norske kvinner er blant annet for lite flinke til å skryte av de hardtarbeidende mennene sine.

- Vi kvinner er selv ofte skyld i at forholdene går dunken. Vi er ikke flinke nok til å tilfredsstille mennenes seksuelle behov. Kvinner hadde vært lurere om de brukte sex som middel til konfliktløsning. Hopp i senga - så ordner det seg, sier Herland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer