Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortsatt ulik lønn for ulike kjønn:

Kvinner i EU tjener langt mindre enn menn i samme stilling

Romania og Italia er best på likelønn. Nye Eurostat-tall har oversikten, land for land.

VIL HA LIK LØNN: Kravet om likelønn har vært tilstede under 8. mars-tog i tiår etter tiår. Men uten å lykkes, vises nye tall. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
VIL HA LIK LØNN: Kravet om likelønn har vært tilstede under 8. mars-tog i tiår etter tiår. Men uten å lykkes, vises nye tall. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner i EU tjener 16 prosent mindre enn menn i tilsvarende stilling, viser tall Eurostat legger fram i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen.

På verdensbasis tjener kvinner hele 23 prosent mindre enn menn i samme stilling. Med dagens fart i likestillingsarbeidet vil det ta 70 år å lukke lønnsgapet, konstaterer den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO.

Tyskland-gap

Kjønnsforskjellen i Europa er så vidt mindre enn i USA, der den er 20 prosent i kvinnenes disfavør. Innenfor EU er gapet spesielt høyt i Tyskland og Storbritannia med 21 prosent.

I Frankrike er forskjellen 15 prosent, mens Norge ligger like bak, med 14,9 prosent. I EU er det Italia og Romania som har kommet lengst, med en overraskende lav forskjell på 5 prosent.

Statistikken fra Eurostat blir sluppet dagen før markeringen av den 40. internasjonale kvinnedagen.

Vold og undertrykkelse

Veien til likestilling og frihet mot overgrep er lang. Kvinner i mange land opplever daglig vold og undertrykkelse uten mulighet til å kunne påvirke sin egen situasjon gjennom aksjoner og medieoppmerksomhet.

EU-kommisjonen forsikrer at arbeidet for likestilling har høy prioritet. Tirsdag undertegnet 15 av kommisjonenes 28 medlemmer en erklæring om at likestilling er en nøkkelverdi i EU.

I februar 2018 viste statistikken at 36 prosent av de ledende stillingene i kommisjonen var besatt av kvinner. Kommisjonsleder Jean-Claude Juncker har sagt at han vil øke andel til 40 prosent innen han går av i oktober 2019.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!