Fortsatt ulik lønn for ulike kjønn:

Kvinner i EU tjener langt mindre enn menn i samme stilling

Romania og Italia er best på likelønn. Nye Eurostat-tall har oversikten, land for land.

VIL HA LIK LØNN: Kravet om likelønn har vært tilstede under 8. mars-tog i tiår etter tiår. Men uten å lykkes, vises nye tall. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
VIL HA LIK LØNN: Kravet om likelønn har vært tilstede under 8. mars-tog i tiår etter tiår. Men uten å lykkes, vises nye tall. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kvinner i EU tjener 16 prosent mindre enn menn i tilsvarende stilling, viser tall Eurostat legger fram i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen.

På verdensbasis tjener kvinner hele 23 prosent mindre enn menn i samme stilling. Med dagens fart i likestillingsarbeidet vil det ta 70 år å lukke lønnsgapet, konstaterer den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO.

Tyskland-gap

Kjønnsforskjellen i Europa er så vidt mindre enn i USA, der den er 20 prosent i kvinnenes disfavør. Innenfor EU er gapet spesielt høyt i Tyskland og Storbritannia med 21 prosent.

I Frankrike er forskjellen 15 prosent, mens Norge ligger like bak, med 14,9 prosent. I EU er det Italia og Romania som har kommet lengst, med en overraskende lav forskjell på 5 prosent.

Statistikken fra Eurostat blir sluppet dagen før markeringen av den 40. internasjonale kvinnedagen.

Vold og undertrykkelse

Veien til likestilling og frihet mot overgrep er lang. Kvinner i mange land opplever daglig vold og undertrykkelse uten mulighet til å kunne påvirke sin egen situasjon gjennom aksjoner og medieoppmerksomhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer