Afghanistan:

Kvinner i Kabul:
- De vil drepe oss

Kvinner i den afghanske hovedstaden gjemmer seg i frykt for Taliban.

EROBRET: En Taliban-kriger holder en rakettdrevet granat like utenfor Afghanistans tredje største by, Herat. Taliban kontrollerer nå store deler av Afghanistan. I hovedstaden Kabul frykter kvinnelige innbyggere for livet. Foto: AFP / NTB
EROBRET: En Taliban-kriger holder en rakettdrevet granat like utenfor Afghanistans tredje største by, Herat. Taliban kontrollerer nå store deler av Afghanistan. I hovedstaden Kabul frykter kvinnelige innbyggere for livet. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uka har Taliban erobret flere provinser i Afghanistan. Søndag evnet de også å ta kontroll over landets hovedstad, Kabul.

Mandag ble verden vitne til dramatiske scener i den afghanske hovedstaden. Tusenvis av mennesker forsøkte desperat å komme seg om bord på flyene som forlot det krigsherjede landet. En video av et amerikansk transportfly viser blant annet folkemassene løpe nedover flystripa mens flyet takser ut, samtidig som en rekke personer klamret seg fast til både landingshjul og dører.

Men også utenfor flyplassen var situasjonen dramatisk den første dagen under Taliban-styre.

Kvinner fjernes

Kvinnelige innbyggere - som vanligvis strømmer til gatene - gjemte seg i frykt for Taliban, skriver The Guardian.

Da gruppa styrte Afghanistan for 20 år siden, ble kvinner nemlig nærmest utestengt fra det offentlige liv. De fikk bare ferdes ute ikledd burka og i følge med menn. Denne gangen har Taliban lovet at kvinner vil ha flere rettigheter, ifølge CNN, men det skal imidlertid fremdeles være påbudt med burka - et plagg de færreste i Kabul eier.

PRØVER Å FORLATE: Denne videoen fra Twitter skal vise flere mennesker som desperat prøver å komme seg ut av Kabul, etter at Taliban har tatt kontroll over hovedstaden. Video: Twitter Vis mer

- Jeg har det ikke og jeg vet ikke hvor jeg skal kjøpe det, sier en afghansk kvinne til The Guardian.

Flere vitner forteller om bevæpnede menn som fjernet kvinner uten burka fra offentlige steder.

- For meg har burka alltid vært et tegn på slaveri. Jeg har aldri forestilt meg å bruke det. Men nå - hvis jeg vil overleve - føler jeg at jeg må.

- Vil drepe oss

De fleste butikker og bedrifter i Kabul var mandag stengt som følge av situasjonen, til tross for at Taliban har oppfordret innbyggerne til å leve som normalt.

- Landet vårt trenger dem. Dette er deres land, et land for alle afghanere. Vi forsikrer dem om at det ikke er noen risiko for deres liv, eiendom og ære, sier Taliban-talsmann Suhail Shaheen ifølge avisa.

Men allerede dagen etter at de tok kontroll over Kabul, har gruppa oppsøkt flere journalister i den afghanske hovedstaden.

- Ingen støtter kvinnelige journalister i Afghanistan. Vi er redde for at Taliban finner oss. De vil definitivt drepe oss, sier en kvinnelig journalist til The Guardian.

- Og hvis de skulle latt oss leve, vil de ikke la oss gå tilbake på jobb, noe som fører til en økonomisk krise for kvinner som bor alene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer