Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinner i kø for å bli martyrer

Hundrevis av palestinske kvinner og barn hyllet i går sin første kvinnelige selvmordsbomber, Wafa Idris (28). - Ære være Wafa. Vi vil gjøre som henne, ropte kvinnene, som for første gang fikk være med i en begravelsesprosesjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RAMALLAH (Dagbladet): Aldri før har palestinske kvinner og menn vært samlet som de var i flyktningleiren Al-Amari og i Ramallah i går. Mens palestinske kvinner til vanlig holder egne og atskilte arrangement innendørs når martyrer (selvmordsaksjonister) hylles, gikk kvinnene i bresjen for å hylle deres første kvinnelige selvmordsbomber.

Kvinner og jenter hadde egne bannere med hyllester til Wafa Idris og deres leder Yassir Arafat. De ropte slagord og knyttet hendene i været:

«Gratulerer, Wafa. Vi trenger en aksjon som denne. Vi skal fortsette kampen mot okkupasjonen og våre martyrer skal angripe uten å være redde,» var bare noen av parolene.

- Alle barn og kvinner i Palestina er veldig glade i dag. Wafa hjalp våre syke søstre og brødre i jobben sin. Så ga hun sin kropp for Palestina. Jeg vil gjøre som henne, sier Wafas nabo, Nazreen Naser (20).

STEMNINGEN I GÅRSDAGENS begravelsesfølge var helt spesiell. De maskerte mennene med gevær skjøt mange flere skudd i lufta enn hva som er vanlig i en begravelsesprosesjon. I tillegg gikk kvinner og menn sammen rundt Wafas kiste. Stemningen var elektrisk. Mellom smil, tårer og kamprop fortalte kvinnene at også de var rede til å gjøre akkurat det samme: sprenge seg sjøl i lufta i kampen for et fritt Palestina.

- Hun er vår største martyr. Jeg og mine to døtre skal gjøre det samme, sier en kvinne som jobbet sammen med Wafa i tre år i Røde halvmåne. Kvinnen tør ikke stå fram med navn eller bilde av frykt for represalier fra israelerne.

- Israelerne har nå gjort så mye vondt mot oss at alle - både menn, kvinner, gamle og barn - må ut og kjempe. Vi har bare to valg igjen: å kjempe før vi dør - eller å dø uten å kjempe. Israelerne gjør alt for å drepe oss, sier kvinnen i begynnelsen av 30-åra.

KVINNER I ALLE ALDRER støttet opp om deres martyr i går. I gata like utenfor huset til Wafa Idris står ei ti år gammel jente. Rundt hodet har hun et grønt Hamas-skjerf. I handa har hun en plakat som hyller flyktningleirens første kvinnelige martyr.

- Jeg er veldig glad, og jeg vil gjøre akkurat det samme når jeg blir eldre. Wafa er en heltinne. Hun er blitt martyr i kampen for et fritt Palestina, sier den tiårige jenta bestemt. Så forteller hun om palestinernes lidelser. Om Ariel Sharon som vil drepe hele hennes folk.

- Å bli en martyr for Palestina er det største du kan bli, fortsetter hun.

I JERUSALEMS GATER går redde israelere og lurer: Hva er det som får en kvinne til å sprenge seg i lufta? Mange frykter nå at flere kvinner skal følge i Wafa Idris' fotspor.

- At en kvinne gjennomfører en selvmordsaksjon er helt nytt. Men det kan skyldes at sikkerhetsringen rundt Vestbredden er så kraftig at det ikke lenger er så lett for menn å nå fram til målet. I det siste har vi opplevd en del aksjoner hvor aksjonistene ikke har nådd fram, forteller den norske forskeren, Frida Nome. Hun har forsket og skrevet hovedoppgave om selvmordsaksjoner og martyrium i Midtøsten. Nå skriver hun på ei bok om det samme.

NOME MENER EN annen grunn er at palestinernes situasjon nå er så vanskelig at også kvinnene ønsker å delta aktivt i kampen for sitt land. Det faktum at kvinnene kommer lettere forbi israelernes sjekkposter kan også være et moment som gjør at flere kvinner vil begå selvmordsaksjoner i fortsettelsen.

- Israel og Sharon dreper palestinere hver eneste dag. Nå har de i tillegg satt vår valgte leder, Abu Amr (Arafat, red.anm.), i husarrest. Vi er presset inn i et hjørne og kan ikke få det verre. Derfor er både kvinner og menn, gamle og unge, nødt til å kjempe mot israelerne. De har stridsvogner, F16-fly og våpen. Vi har ikke annet enn steiner og våre egne kropper, sier en av Fatahs aktive medlemmer i Ramallah. Han utelukker ikke flere selvmordsaksjoner i nær framtid. Han blir heller ikke overrasket om også neste person ut er en kvinne.

<B>STOLT SVIGERINNE: - Wafa fortalte oss alltid historier om folk hun hadde hjulpet, og om de mange som ble drept av israelerne. Hun pleide også å si at hvis hun skulle dø så var det som en martyr, forteller hennes svigerinne Wisham Idris. I går var hun blant de mange kvinnene som hyllet sin første kvinnelige selvmordsbomber.
Hele Norges coronakart