Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinner i mindretall

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er fortsatt langt igjen til full likestilling i norsk politikk. 22 år etter at Norge for første gang fikk kvinnelig statsminister, er det mennene som dominerer i kommunepolitikken. Likestillingssenteret la i går fram en undersøkelse som viser at 77 prosent av listetoppene ved kommunevalget er menn. Det betyr at mindre partier i svært mange kommuner utelukkende blir representert av menn. Listetoppene er dessuten ordførerkandidater, og hvis valgresultatet følger partinominasjonene, vil nesten åtte av ti norske ordførere i kommende fireårsperiode være menn.
  • Undersøkelsen er nedslående lesing fordi den så tydelig viser at det ikke har skjedd noen mentalitetsendring i norsk politikk. Kvinnene er i mindretall i kommunestyrene og enda svakere representert blant ordførerne, som ofte er kommunens eneste hel- eller halvdagspolitikere. Det styrker ikke likestillingstanken når vi vet at antallet kvinnelige rådmenn er enda lavere.
  • Likestillingsminister Laila Dåvøy er også skuffet over resultatet, men mener det er nødvendig å gå dypere inn i materien for å finne ut hvorfor så få kvinner havner på førsteplass. Det tror vi hun og de fleste andre kvinner i politikken vet så altfor godt. Vi lever fortsatt i et mannsdominert samfunn der menn er sterkt overrepresentert i alle posisjoner med makt og innflytelse. Mens rikspolitikerne kjemper for å få flere kvinner inn i styrerommene i bedriftene, ser de ikke hvor dårlige vilkår likestillingen har i deres egne partier.
  • Forestillingen om at menn fortsatt er best skikket til lederposisjoner, lever videre og får lov til å prege samfunnsutviklingen. Mange peker på ulike grunner til at kvinner ikke går inn i politikken, men det er unnskyldninger, ikke forklaringer. Vi vet at kvinner er minst like samfunnsengasjerte som menn. Derfor er det underlig at vi i 2003 fortsatt trenger en kampanje for flere kvinner i kommunestyrer og ordførerposisjoner. Men det gjør vi. Og bare et kryss kan være nok.