Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kvinner i politiet trakasseres seksuelt

Kvinner i politiet sliter. De får ikke de samme karrieremulighetene, og seksuell trakassering er et problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasim Karim, leder i likestilling- og mangfoldsutvalget i Politiets Fellesforbund, fastslår at kvinner diskrimineres i politiet, og seksuell trakassering er et problem i etaten.

- Rammene i politiet er skapt av mann for menn. Det er ikke lagt til rette for at kvinner skal få de samme mulighetene. Det er en illusjon at det er likestilling. Mulighetene er der på papiret, men i praksis blir kvinner diskriminert, sier Nasim Karim.

Samtidig bekrefter hun at seksuell trakassering er et problem i politiet.

- Kvinner blir seksuelt trakassert. Det er en belastning for politiet. Vi skal forvente mer av politiet enn resten av samfunnet. Nesten alle har opplevd, sett eller kjenner noen som har vært utsatt for seksuell trakassering. De som sier noe annet, vet ikke hva seksuell trakassering er, sier Nasim Karim til Dagbladet.

Likestilling -Virkeligheten for politiet i Norge i 2016 er at svært få kvinner med politiutdannelse er i posisjon med budsjettansvar. Det er som ellers i samfunnet, slik i politiet at penger er makt. De som styrer har makt og de er menn. Kvinner er ikke i posisjon fordi de er kvinner, sier Nasim Karim.

Hun viser til omorganiseringen av politiet, hvor Politi-Norge ble omgjort til 12 distrikt.

-SYSTEMATISK:  Karin Aslaksen i Politidirektoratet  er ikke fornøyd med andel av kvinnelige ledere i politiet. Foto: Politiet
-SYSTEMATISK: Karin Aslaksen i Politidirektoratet er ikke fornøyd med andel av kvinnelige ledere i politiet. Foto: Politiet Vis mer

- Bare fire av de 12 politimesterne ble kvinner. Når de ansatte prosjektledere, var det bare 3 av 12 som var kvinner. Nå skal det ansettes visepolitimestere. Kvinner gir troverdighet, tillit, kvalitet og tar med seg verdier som er viktig for både samfunnet og politiet. Derfor forventer jeg at de fleste av de 12 visepolitimesterne som blir utnevnt er kvinner, sier Nasim Karim.

- Hvorfor er det slik at kvinner ikke får de samme mulighetene i politiet som menn?

- Politiyrket har tradisjonelt vært mannsdominert. Kvinner tar mammapermisjon, og går glipp av kurs og erfaring som er viktig for karrieren. Noe som igjen fører til at kvinner blir forbigått. Vi ønsker at samfunnet skal bruke ressursene som er tilgjengelig. Det gjør ikke politiet når kvinner blir stengt ute.

Diskriminering - Det er politisk korrekt å si at man er for likestilling. Men det gjøres ikke nok for å legge forholdene til rette for kvinner. Det vil alltid finnes unntak, men generelt er det vanskeligere for kvinner å gjøre karriere. Mangfold gir bedre resultater. Aktiv rekruttering betyr ikke bare å skrive i en stillingsannonse at kvinner oppfordres til å søke.

Nasim Karim avviser at kvinner har fått lederstillinger de ikke er kvalifisert for.

- Kvinner kommer aldri seilende forbi. Det er ikke slik at menn blir diskriminert, fordi kvinner blir prioritert. Jeg har aldri sett en kvinne som har søkt på en lederstilling, hun ikke har vært godt kvalifisert til. Dette er til samfunnets beste. Å være kvinne er i seg selv en kvalifikasjon når resten av ledergruppa er menn. Det kan ikke være slik at verktøykassa bare består av skrutrekkere.

- Hvordan er holdningene til minoriteter i politiet?

- Politiet har utfordringer også overfor homofile, muslimer og personer med en annen hudfarge. Det er politisk ukorrekt å diskriminere fordi man er homofil, muslim, har en annen hudfarge eller er kvinne. Jeg opplever ikke at det er rasisme i politiet, men fortsatt er det noen som har mangel på kunnskap. På mindre steder kan det være mer fordommer. Der kvinner er representert — er det forskjell, sier Nasim Karim.

Politiets Fellesforbund og Nasim Karim ønsker et politi med like muligheter for kvinner og menn.

- Ukloke ledere - Et likestilt politi vil gi et bedre politi. Det er ukloke ledere som ikke ser at de må bruke ressursene smart. Vi mister mange gode ledere fordi gammeldags holdninger utestenger kompetanse. Politiet trenger kunnskap, og vi må bruke våre menneskelige ressurser klokt.

- Hvem har ansvaret for at det ikke står bedre til i norsk politi?

- Toppledelsen i Politidirektoratet med politidirektør Odd Reidar Humlegård, og Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Min utfordring til de er, hva vil de gjøre for at vi skal få et bedre politi? Hvor kvinner og menn har like muligheter.

. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Nasim Karim ønsker også at det opprettes et likestillingsombud i hvert av de 12 politidistriktene. Et ombud som skal rapportere direkte til Likestillings- og diskrimineringsombudet.