- Kvinner i styrene gir mindre lønnsomhet

Ny studie skaper reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny studie av norske styrer laget ved Handelshøyskolen BI slår fast at bedrifter som har kvinner og ansatte i styrene har dårligere lønnsomhet enn de med styrer sammensatt av eiere og styregrossister.

Studien omfatter alle børsnoterte selskaper fra 1989 til 2002.

Hovedkonklusjonene er at det er negativ sammenheng mellom kvinneandel og verdiskapning, og at styrene er mer lønnsomme jo mindre de er.

Samtidig slås det fast at styrer med medlemmer som er uavhengige av eierne og daglig leder, har lavere lønnsomhet enn andre.

- Påstanden om kjønnsmangfoldets velsignelser i styrerommet bør søke andre støttespillere enn bedriftsøkonomisk lønnsomhet.

Det skriver de to forskerne i en kronikk i Dagens Næringsliv i dag. Studien er publisert av professor Øyvind Bøhren ved handelshøyskolen BI og førsteamanuensis R. Øystein Strøm ved Høgskolen i Østfold.

- Myter

Men mange reagerer på rapporten:

IKKE LØNNSOMT: Bedrifter som har kvinner og ansatte i styrene har dårligere lønnsomhet enn de med styrer sammensatt av eiere og styregrossister. Det viser en ny studie fra handelshøyskolen BI. Foto: Scanpix.
IKKE LØNNSOMT: Bedrifter som har kvinner og ansatte i styrene har dårligere lønnsomhet enn de med styrer sammensatt av eiere og styregrossister. Det viser en ny studie fra handelshøyskolen BI. Foto: Scanpix. Vis mer

- Sludder og tøv. Dette høres ut som ren ideologiproduksjon, sier ansatterepresentant i Aker-styret Eldar Myhre til DN.

Hans kollega i Kværner-styret er også skeptisk, og hevder undersøkelsen står i skarp kontrast til det han selv opplever som verdifull medvirkning fra ansatte.

Professor i sosiologi Fredrik Engelstad mener studien konkluderer forskjellig fra tidligere undersøkelser:

- Det er gjort tidligere studier som viser høyere lønnsomhet med kvinner i styrene. Forklaringen har vært at bedriftene som satser på mangfold har en videre horisont, og dette styrker ideutviklingen. Men det er vanskelig å uttale seg om denne konkrete saken, jeg har ikke lest rapporten, sier han til Dagbladet.no.

Engelstad har forsket på og skrevet flere bøker om makt i arbeidslivet. Når det gjelder funnet om at ansatterepresentanter svekker lønnsomheten, er Engelstad veldig forbauset over funnene.

- Men jeg kjenner ikke til tidligere studier av dette, og det er intreressant. Jeg har dessuten den største respekt for Øyvind Bøhren som forsker, sier han.

Engelstad understreker at studien bare dreier seg om børsnoterte selskaper, og at man dermed ikke nødvendigvis kan konkludere i forhold til hele næringslivet.

- Lønnsomhetsargumentet farlig.

- Vi mener kvotering av kvinner inn i norske bedriftsstyrer handler om maktfordeling. Vi vil at kvinner og menn skal ha tilnærmet lik innflytelse på alle områder i samfunnet. Dette viser at det er skummelt å basere likestillingsarbeid seg på at alt skal være mest mulig  lønnsomt, sier Lars Christensen, nestleder ved Likestillingsombudet.

- Kan likestillingsarbeidet svekkes av denne studien?

- Ja, for de som har basert seg på lønnsomhetsargumentet kan det det.

FORBAUSET: At ansatterepresentanter i styret svekker lønnsomheten i bedrifter overrasker professor i sosiologi Fredrik Engelstad.