Kvinner i styrene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våren er tida for så mangt, ikke minst generalforsamlinger i aksjeselskaper. Nå er siste sjanse for norske bedrifter til å oppfylle daværende næringsminister Ansgar Gabrielsens krav og Stortingets mål om 40 prosent kvinneandel i styrerommene. Hvis ikke dette blir oppfylt gjennom frivillige tiltak innen utgangen av inneværende år, har Gabrielsen truet med lov.

Likevel er bildet dystert. Bare 22 av landets 513 allmennaksjeselskaper har ifølge Aftenposten nådd målet. Fire av de ti største selskapene har bare menn i ledelsen. Men likestillingsminister Laila Dåvøy benytter likevel Stortingets målsetting for alt hva den er verdt. For vel en måned siden vakte hun internasjonal oppsikt under sitt besøk i FN. Hun ble intervjuet av store fjernsynsselskaper i blant annet Storbritannia, Canada, Japan og Italia - og hun fortalte at bedriftene ikke skulle få lov til å drive hvis vilkårene i den framtidige loven ikke blir oppfylt.

Og det kan hun jo si i utlandet. Problemet er bare at kvoteringen vil bli en del av aksjeloven, ikke likestillingsloven. Derfor er det næringsminister Børge Brende som nå må føre dette videre. Han må sette bedriftene ytterligere under press. Det er vel og bra at likestillingsministeren argumenterer for loven, men det vekker mistenksomhet når hennes og Gabrielsens partifelle er så dundrende taus som han er. Kanskje Høyre helst så at vi glemte den erklæringen som en snarrådig næringsminister i sin tid kom med?

Om det ikke er motstand mot den prinsipielle tanken om 40 prosent kvinneandel i styrerommene i NHO, er motstanden mot lovpålagt kvotering klar og uttalt. Årsaken er ikke vanskelig å få øye på: Den tvinger gutteklubben Grei til å søke ut over sine egne rekker, noe som kan virke som en trussel mot godt innarbeidete nettverk og uformelle avtaler om at får jeg det, så får du det.

Det kan nok være vanskelig og uvant å se ut over sin egen vennekrets når man søker kandidater til styrene. Næringslivet har imidlertid hatt god tid på seg. Nå venter vi spent på hva de har lært - og på de omkring 750 kvinnelige styrerepresentantene som mangler i norske bedrifter.