Kvinner i vitenskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Universitetet i Oslo har en nesten 200-årig tradisjon for å diskriminere kvinner. Det er derfor litt underlig å lese i Dagbladets kronikk i går at Det akademiske kollegium nå er anmeldt til likestillingsombudet for brudd på likestillingsloven, fordi Kollegiet har innført såkalt radikal kjønnskvotering for å få flere kvinner inn i toppstillinger.
  • De protesterende doktorgradsstudentene ser en farlig utvikling i dette fordi radikal kjønnskvotering går på bekostning av fagligheten. De faglig beste kandidatene til en stilling vil ikke bli ansatt hvis de ikke er kvinner. Det vil få uheldig betydning for en vitenskapelig institusjon som har ambisjoner om å være blant de beste.
  • Nå er ikke Universitetet i Oslo blitt noe eliteuniversitet selv med bare menn både i bedømmelseskomiteer og blant søkerne. Den radikale kvoteringen som tok til allerede i 1811 har nok skapt noen forskere i toppsjiktet internasjonalt, men den store masse har vært både grå og ordinær faglig sett. Det tyder vel på at kjønn ikke er så viktig for vitenskapeligheten.
  • Derimot er holdningene blitt slik at det er naturlig å etterlyse like muligheter for kvinner og menn både i forskningen og i nærings- og samfunnsvirksomhet for øvrig. Og for å oppnå det må man åpenbart ty til tiltak som kvotering, ellers går det for sakte. På universitetet er det for øvrig mange fag der flertallet blant studentene er kvinner, og andelen kvinnelige doktorgradsstudenter er økende. Men når det kommer til professoratene, har faktisk kvinneandelen sunket. Utviklingen er dårligere enn i næringslivet, med andre ord.
  • Da finner altså gledelig nok universitetets ledelse at tida er inne til å gå litt mer drastisk til verks. Men det er ikke slik at faglig ukvalifiserte kvinner skal gå foran kvalifiserte menn. Universitetene våre er i utgangspunktet meget konservative institusjoner der skjønn ofte kamufleres som faglighet. Nå skal endelig dette skjønnet favorisere kvinner. Det bør universitetet få ros for.