Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kvinner kan sitte på huk

Det er ikke i strid med likestillingsloven at det koster fem kroner å bruke klosettet på det offentlig toalettet i Tromsø, mens det er gratis å bruke urinalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kvinner kan sitte på huk, når de ønsker å benytte urinalet, mener både Likestillingsombudet og Klagenemnda for likestilling.

Bakgrunnen for denne saken er reklamefinansierte offentlige toaletter i Tromsø. En student mente det var i strid med likestillingsloven at det kostet penger å bruke vannklosettet, mens altså urinalbruk var gratis, og klaget saken inn for Likestillingsombudet.

Hull i gulvet

Ombudet kontaktet det ansvarlige firmaet, og fikk vite at urinalet var bygd slik at den kunne brukes både av kvinner og menn.

- Urinalet er bygd med et hull i gulvet og ei metallrist oppå. Kvinner som ønsker å benytte urinalet, må derfor sitte på huk. Liknende toaletter er satt opp i Trondheim, og firmaet har fått tilbakemelding om at også kvinner benytter disse, står det i avgjørelsen fra Likestillingsombudet.

Ombudet har begrunnet sin avgjørelse med at det er praktisk mulig både for kvinner og menn å bruke urinalet.

Har ikke sett toalettet

- Både kvinner og menn vil derfor ha et valg med hensyn til hvilket toalett de ønsker å benytte seg av, om de ønsker å betale for toalettbesøket eller ikke, ifølge ombudets begrunnelse. Klagenemnda slutter seg til denne begrunnelsen. Nemnda består av fire kvinner og to menn. Etter det Dagbladet erfarer, har ingen i nemnda vært på åstedsbefaring.

INSTRUKSEN: 20 minutter er maks tid på vannklosettet. Etter det går døra opp.
UNISEX: Det offentlige toalettet i Tromsø kan brukes av både kvinner og menn - helt gratis - og er ikke i strid med likestillingsloven, mener Likestillingsombudet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media