- Kvinner kan være like rå

Drapsmannen eller -kvinnen kjenner som regel menneskene de dreper. Og kvinner kan være like rå som menn, mener psykiatere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De fleste mordere i vår kultur er impulsive og preget av rusmidler, sier psykiater Inger Thoen. Etter mange år som sakkyndig i kriminalsaker, mener Thoen at det ikke finnes bestemte kjennetegn på personer som tar liv.

- Hva tenker en person som går hen og skyter et eller flere mennesker?

- Mange tenker ikke i det hele tatt. De lever i en gråsone mellom virkelighet og fantasi. Bremseklossen som sier «stopp!» er koblet ut. Bare i sjeldne tilfeller finner en Agathe Christie-liknende saker, der alt er planlagt til minste detalj, sier Thoen.

Holder en de rent sinnssyke drapsmennene utenfor, mener psykiateren at flere gjerningsmenn handler ut fra å ha følt seg krenket og urettferdig behandlet. De er ofte voldsfikserte og besatt av hevn. Ofte er de allerede i kriminelle miljøer.

- Selv ikke for de mest groteske drap, eller de rene henrettelser, trenger gjerningsmannen å være sinnssyk. I visse situasjoner kan mange av oss ta et liv. Men det å planlegge et drap, krever at en har en tydelig drivkraft: et motiv, sier Thoen. Hun ønsker ikke å kommentere trippeldrapet, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Uten skyldfølelse

Rettspsykiater Berthold Grünfeld hevder at drap med klare motiver hindrer skyldfølelse. Politiske og ideologiske motiver, sjalusi eller penger er de vanligste motivene.

- Jo mer en er i stand til å rettferdiggjøre drap, jo bedre beskyttet mot skyldfølelse er en. Drap uten klare motiver vil derimot som regel framkalle anger og angst, sier rettspsykiateren.

Ifølge Thon går mange av gjerningsmennene bare og venter på å bli tatt.

- Noen kjenner en lettelse av å bli hentet av politiet. Hittil har jeg aldri møtt en gjerningsmann som i ettertid er stolt at det han eller hun gjorde, sier hun.

Kvinner like rå

Det finnes ingen regel om at kvinnelige mordere er mindre rå enn menn, ifølge Thoen. Hun viser til den grove mishandlingssaken i Egersund I Rogaland i fjor. Sammen med en venneflokk deltok en 19-årig kvinne i mishandlingen av en jevnaldrende kvinne. Offeret ble skutt på med luftgevær, brent med sigaretter, slått og seksuelt misbrukt.

- Det at det er færre kvinner enn menn som tar liv, er bare et spørsmål om tid. Likestillingen trekker flere kvinner mot de kriminelle miljøene, hevder psykiateren.

Generelt sett er kvinnelige gjerningsmenn som regel meget temperamentsfulle og agressive. De er utagerende, og oppfører seg på en måte som får nærmiljøet til å legge merke til dem.

Thoen fortsetter:

- Den største påkjenningen for de fleste gjerningmennene er idet det går opp for dem hva de har gjort. Det er en grusom situasjon. For mange er den eneste løsningen å fortrenge det som skjedde.