Kvinner klaget sin nød

-Kvinnene er den nye underbetalte arbeiderklassen, det nye proletariatet, hevder SV-politiker og nestleder i Nei til EU, Ågot Valle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdagens markering av kvinnedagen på Youngstorget i Oslo samlet ifølge politiet et sted mellom 1.000 og 1.500 mennesker. Markeringen bar preg av at mange norske kvinner ikke er fornøyde med sin egen og medsøstrenes situasjon.

- Gutta i styrerommene bestemmer alt. EU og USA driver en kvinnefiendtlig politikk. 70 prosent av verdens fattigste er kvinner, sa Ågot Valle.

- Norske kvinner er ikke tjent med kontantstøtten. Få den bort, sa Ellinor Gilberg som er leder i Oslo førskolelærerlag.

- Kvinner brukes i en verdensomspennende slavehandel. Kriminaliser horekundene, sa Silje Lundgren i kvinnegruppa Ottar.

Trussel mot kvinner

Alle som holdt appeller snakket om alt kvinner ikke har oppnådd, og hvor hardt de må fortsette å kjempe for å få gjennomslag for kravene sine.

- Markedsliberalismen er den største trusselen mot verdens kvinner. Det er de 200 transnasjonale selskapene som bestemmer alt. I styrerommene der har ikke kvinner innpass, fastslo Valle. Hun hevdet at kvinner er den nye underbetalte arbeiderklassen, og at altfor mange går på luselønn.

- Vi er imidlertid mange og sterke og vi skal kjempe, fortsatte hun.

Mindre valgmulighet

Ellinor Gilberg i Oslo førskolelærerlag mente at kontantstøtten var et skritt i feil retning som reduserte kvinnenes valgmulighet i stedet for å utvide den. Hun ville i stedet ha gratis barnehageplass og gratis plass i skolefritidsordningen.

- Når vi møtes om ti år håper jeg at vi kan si at vi har oppnådd likelønn, at vi har oppnådd gratis barnehageplass og gratis SFO-plass, og at u-landsgjelda er så godt som borte, sa Gilberg før hun på klingende trøndersk minnet de frammøtte på følgende: «D e ittjnå som kjæm tå sæ sjøl».

Nei til prostitusjon

Silje Lundgren i Kvinnegruppa Ottar viet storparten av taletiden sin til å snakke om prostitusjon som hun mente var ren slavehandel.

- Vi må få en streng straff for menneskehandel, og horekundene må kriminaliseres. Vi vil ikke ha noen normalisering av prostitusjon, fortsatte Lundgren. Deretter oppfordret hun de frammøtte om å knuse Fremskrittspartiets hovedkontor på Youngstorget.

Etter samlingen på Youngstorget gikk mer enn 1.000 mennesker i 8. marstog under hovedparolen «Kvinner til kamp mot globalisering, privatisering og kvinnehandel».

Mer enn demo

Årets kvinnedag handler om langt mer enn demonstrasjonstog. En lang rekke steder ble det arrangert seminarer og konferanser om varierte temaer.

På Norges Landbrukshøgskole på Ås sto internasjonale forhold i fokus på kvinnedagen. Her arrangerte NORAD en konferanse om utvikling, landbruk og miljø sett fra et kvinneperspektiv.

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal holdt samråd på kvinnedagen. I Gardeleiren på Huseby i Oslo for å diskutere hvorfor kvinnene slutter i forsvaret.

MiRA Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner lanserte en egen rapport om muslimske kvinners stilling i Norge når det gjelder ekteskap og skilsmisse.

Ved Universitetet i Oslo ble dagen markert med et seminar om kvotering til vitenskapelige stillinger.

(NTB)

IVRIGE:Halvannet tusen demonstranter markerte kvinnedagen på Youngstorget i Oslo. Mon ikke en av dem var Stein Lillevolden?Foto: SCANPIX