- Kvinner kveles

- Før ble unge kvinner ekskludert. Nå løftes unge kvinner fram, men når de først har kommet i posisjon, kveles de av en lukket og inngrodd mannskultur som gjør at mange gir opp, sier Anniken Huitfeldt (32).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er tydelig berørt av uttalelsene til Thorbjørn Berntsen, men tar det med fatning.

«...at noen skal ha trua seg til å danse med Anniken Huitfeldt på et fylkespartimøte - den personen må ha vært jævla full!»

Slik slo Ap-veteranen til med sleivkjeften sin på mediedebatt-møte om Ap-lederstriden. Berntsen latterliggjorde Huitfeldts uttalelser om hvor vanskelig det er for unge kvinner og menn å jobbe i politikken, fordi de må forholde seg til et etablert gubbevelde. Huitfeldt brukte som eksempel at hun var blitt anbefalt å danse med flest mulig for å få innflytelse.

- Taler for seg

- Det Berntsen sa på møtet, viser vel at uttalelsene mine ikke var helt på jordet. Jeg synes det han sa taler for seg, sier Huitfeldt.

Hun har for tida fødselspermisjon fra forskerjobben i Fafo.

- Jeg håper ikke dette ender med en debatt om hvem som vil og ikke vil danse tango med meg. Jeg håper resultatet heller er at godt voksne mannfolk i alle partier spør unge jenter hva som skal til for at de påtar seg verv, sier Huitfeldt.

Hun mener det må gjøres noe med møtekulturen både i Ap og hos andre hvis man skal rekruttere nye som kan skape suksess.

Vanskelig med familie

- Da tenker jeg både på hvordan kvinner blir møtt, måten menn kommuniserer på, og på bruk av tid. Møtekulturen er tilpasset godt voksne mannfolk som ikke har noen hast med å komme seg hjem, sier Huitfeldt.

Gjennom sitt lederskap i AUF har hun selv kommet opp og fram i Arbeiderpartiet - nå er hun nestleder i Akershus Ap.

- Men det er ingen selvfølge at kvinner som løftes opp blir backet opp, sier Huitfeldt.

Noe angrepet fra Berntsen vel er et godt eksempel på.

Huitfeldt understreker at hun synes det er morsomt å jobbe i politikken, men å kombinere det med familie er ikke enkelt.