- Kvinner med trange jeans ikke skyld i voldtekt likevel

Italiensk høyesterett har omgjort kontroversiell dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går var det stor jubel blant italienske kvinner etter at landets høyesterett, la Corte Suprema di Cassazione, omgjorde en kontroversiell dom fra 1999.

Den nesten ti år gamle kjennelsen ga medhold til en 45 år gammel kjørelærer om at han ikke kunne ha voldtatt sin 18 år gamle elev fordi buksene hennes var så trange at de ikke kunne ha kommet av uten hennes samtykke.

Dermed skapte dommen presedens i italiensk rettsvesen om at kvinner med trange jeans per definisjon ikke kunne bli voldtatt eller utsatt for seksuelle overgrep.

- Jeg er svært fornøyd med den nye dommen, men likevel misfornøyd over at vi måtte skrive år 2008 før vi anerkjente et åpenlyst faktum - at det ikke er noen sammenheng mellom kvinneklær og den volden kvinner daglig utsettes for, sier politikeren Alessandra Mussolini ifølge the Telegraph.

- Intet kyskhetsbelte

Den nye kjennelsen kom i forbindelse med ankesaken til en 37 år gammel mann som var blitt dømt til ett års fengsel for å ha seksuelt misbrukt sin 16 år gamle stedatter, melder Times Online.

37-åringen anket saken inn til høyesterett med den begrunnelse av han ikke kunne ha hatt hendene sine nede i jentas bukser mot jentas vilje fordi de var for trange, og henviste til dommen fra 1999.

Imidlertid opprettholdt retten den tidligere kjennelsen mot 37-åringen, og opphevet dermed den gamle presedensen om at trange bukser er uforenelige med seksuelle overgrep.

- Jeans kan ikke sammenlignes med et kyskhetsbelte, heter det i gårsdagens kjennelse.

ENDELIG KAN ITALIENSKE KVINNER GÅ MED OLABUKSER IGJEN UTEN Å FRYKTE FOR KONSEKVENSENE: Høyesterett har omgjort ti år gammel presedens. Illustrasjonsfoto: Nina Ruud/DAGBLADET
ENDELIG KAN ITALIENSKE KVINNER GÅ MED OLABUKSER IGJEN UTEN Å FRYKTE FOR KONSEKVENSENE: Høyesterett har omgjort ti år gammel presedens. Illustrasjonsfoto: Nina Ruud/DAGBLADET Vis mer

Kontroversiell høyesterett

Italias høyesterett består stort sett av eldre, konservative menn, og domstolen kommer ofte med kontroversielle kjennelser.

I 2006 vedtok retten at en voldtekt av en 14 år gammel jente var «mindre alvorlig» fordi hun hadde hatt frivillig samleie med en annen mann før overgrepet fant sted.

Den samme retten vedtok i 2000 at homofili var en psykisk lidelse.