Kvinner mobbes ut av Forsvaret

- Slutter på grunn av mobbing eller seksuell trakassering.

STØTES UT: Norske kvinner mobbes ut av Forsvaret, ifølg ny forskning. Bildet er hentet fra «Årsmøte i nettverk for kvinnelig befal» på Akershus Festning i tidligere i år. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
STØTES UT: Norske kvinner mobbes ut av Forsvaret, ifølg ny forskning. Bildet er hentet fra «Årsmøte i nettverk for kvinnelig befal» på Akershus Festning i tidligere i år. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver femte kvinne som slutter i Forsvaret, gjør det på grunn av mobbing eller seksuell trakassering, ifølge Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Vernepliktsundersøkelsen fra 2010 viser at 20 prosent av alle kvinner i førstegangstjenesten har opplevd seksuell trakassering.

Forsvarets egne medarbeiderundersøkelser viser at tre ganger så mange kvinner i Forsvaret opplever uønsket seksuell oppmerksomhet enn i arbeidslivet ellers. Unge kvinner i førstegangstjenesten er mest utsatt, ifølge en rapport fra SINTEF i 2012, skriver Klassekampen.

- Støtes ut Frank Brundtland Steder ved FFI som leder kartleggingen og forskningen som følger årskullene fra sesjon og flere år fram i tid, mener Forsvaret har mange utfordringer for å holde på kvinnene som rekrutteres. Han er usikker på om de kjønnsrelaterte problemene vil endre seg som følge av kjønnsnøytral verneplikt.

- Dette er mer en velment politisk satsing enn et vedtak basert på konsekvensanalyse og forskning, sier han.

Mobbingen går ofte ut på at folk støtes ut av fellesskapet.

- Det finnes ikke én lik historie, men en fellesnevner er at mange kjenner at de blir «utstøtt fra fellesskapet» som følge av forhold relatert til deres kjønn, sier Steder.

- Mindre motiverte Han frykter at resultatet av kjønnsnøytral verneplikt kan bli mindre motiverte årskull.

- I dag velger man stort sett ut de mest motiverte til tjeneste i Forsvaret. Når målet er å få økt kvinneandel ved å innføre kjønnsnøytral verneplikt, kan dette føre til at man tar inn flere umotiverte jenter og gutter. I ytterste konsekvens vil dette svekke kvaliteten på soldatene fra årskullet, sier han.

Om to uker skal Stortinget vedta kjønnsnøytral verneplikt her i landet.

(NTB)