Kvinner nesten like selvsikre som menn bak rattet

Avliver myte, mener NAF.

Illustrasjonsfoto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
Illustrasjonsfoto: GORM KALLESTAD/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk undersøkelse som NAF har fått gjennomført, svarer så mange som 78,9 prosent av de spurte kvinnene at de vurderer seg selv som en god sjåfør. 82,3 prosent av mennene svarer det samme.

- Dette slår beina under myten om at menn er så mye mer selvsikre bak rattet enn kvinner, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Interessant er det også at færre kvinner enn menn vurderer sine egne kjøreegenskaper som dårlige. Mens 6,4 prosent av kvinnene svarer at de ikke er «en så god sjåfør», svarer 9 prosent av mennene det samme.

Sagedal mener det er en fordel i trafikken at så mange som åtte av ti har høy selvtillit, hvis man samtidig kjenner sin egen begrensning og ikke overvurderer ferdighetene.

Selv om like mange kvinner som menn har førerkort, kjører menn fortsatt mer enn kvinner. Kvinner er oftere utsatt for ulykker med personskader enn menn når man veier opp for antall kjørte kilometer.

- Dette tror jeg skyldes at menn har mer mengdetrening enn kvinner. I og med at de kjører mer, har de bedre kjøreferdigheter, mener Sagedal.

Undersøkelsen viser også at selvtilliten blant sjåførene er større i byene enn på landsbygda. Er man først vant til trafikkbildet i en større by, så er det også lettere å kjøre andre steder, mener Sagedal.

(NTB)