Kvinner og barn ble ofre for Irak-angrep

To sivile ble drept, blant dem en 18 år gammel kvinne, og flere barn ble såret, da amerikanske og britiske fly fredag bombet mål utenfor Bagdad, opplyser sykehuskilder i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 18 år gamle Ghaidah Abdallah døde på sykehus av skadene hun fikk under luftangrepet. Hvem det andre dødsofferet var er ikke klart, men tilstanden til flere av de sårede skal være alvorlig.

- De sårede er kvinner, barn og gamle mennesker, og for noen er tilstanden kritisk, opplyste Iraks helseminister Umaid Mehdad Mubarak på irakisk fjernsyn.

Fjernsynsbilder fra al-Yarmuk-sykehuset i Bagdad viste bilder av tre barn, tre kvinner og to menn, alle med blødende sår i beina og på overkroppen.

En av legene ved sykehuset opplyste at tilstanden til ett av barna, en gutt som ble identifisert som Iyad Ahmed Salman, var svært alvorlig.

- De fleste har skader i brystet eller beina, noen kritisk, sa en lege til irakisk fjernsyn.

En kirurg ved Al-Kindi-sykehuset opplyste å ha behandlet to sårede etter angrepet.

Amnesty-kritikk

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International ba fredag kveld USA og Storbritannia forsikre om at de fullt ut «respekterer internasjonal lov og det irakiske folks menneskerettigheter».

- På bakgrunn av godt dokumenterte bekymringer over NATOs bombing i Jugoslavia, og rapporter om at sivile er såret i Irak, må statsminister Tony Blair og president George W. Bush forsikre at sivile irakiske mål ikke under noen omstendigheter blir mål, sa Amnesty-talsmannen Neil Durkin i London.

Irak truer

Amerikanske og britiske talsmenn opplyste fredag kveld at det var gjennomført flyangrep mot seks mål utenfor Bagdad, men hevdet at alle målene var del av det irakiske luftforsvarssystemet.

Reaksjonene på angrepet er sterke, ikke minst fra Irak selv som beskrev angrepet som ledd i en amerikansk-israelsk plan.

- Denne aggresjonen er ikke ny. Fiendtlige amerikanske fly bomber daglig irakiske byer, het det i en kunngjøring på det statlige irakiske fjernsynet.

- Aggresjonen vil ikke få Irak til å gi slipp på sine rettigheter. Irak vil fortsette å kjempe mot dem, både på land, i lufta og til vanns. Irak vil vinne til slutt, het det videre.

Sterke reaksjoner

Russland fordømmer fredagens bombing på det sterkeste, og anklager Bush-administrasjonen for ikke å respektere internasjonal humanitær lov.

- Det det amerikanske militæret er i ferd med å gjøre, ved begynnelsen for en ny administrasjon, er en stor trussel mot internasjonal sikkerhet og hele det internasjonale samfunn, sier general Leonid Ivasjov til nyhetsbyrået Interfax.

Også Frankrike reagerer sterkt, og varsler gransking.

- Vi ble verken konsultert eller fortalt om disse flyangrepene på forhånd. Kveldens amerikanske og britiske flyangrep krever gransking. Vi avventer den amerikanske administrasjonens forklaring, sa en talsmann for fransk UD.

Jagland taus

Norge leder sanksjonskomiteen for Irak i Sikkerhetsrådet, men utenriksminister Thorbjørn Jagland, som selv befant seg i Iraks naboland Jordan under angrepet, ville fredag ikke kommentere angrepet.

- I løpet av de nærmeste dagene vil Jagland diskutere situasjonen med myndighetene i Jordan og Saudi-Arabia. Innen vi får innhentet opplysninger fra disse Iraks to naboland, har vi ingen flere kommentarer, sier Torgeir Larsen i Utenriksdepartementet til NTB.

- Akter utenriksministeren å ta kontakt med president Bush eller statsminister Tony Blair?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Larsen som benekter at man på norsk side var kjent med at angrepet ville finne sted.

NTB