Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kvinner og barn bombet i hjel

BEOGRAD (Dagbladet): Serberne hevder at Natos krig har krevd sine første sivile liv. Flere kvinner og barn skal ha blitt drept da en Nato-bombe traff en militærbrakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I følge det jugoslaviske nyhetsbyrået Tanjug fortalte den serbiske militærkommandanten i Pristina fortalte journalister at flere kvinner og barn ble drept og såret da en Nato-rakett traff en militærbrakke. Ofrene skal ha vært familier til tidligere serbiske offiserer. De var midlertidig innlosjert i brakkene fordi de nettopp var kommet som serbiske flyktninger fra Kroatia, ble det opplyst.

- Jeg så et kraftig lysglimt, etterfulgt av en voldsom eksplosjon. Deretter to lysglimt og to eksplosjoner til. Da gikk lyset over hele byen. Når vi snakker sammen nå, hører jeg nye eksplosjoner og skyting.

Slik skildrer Argujana Bunjakov (20) rakettangrepet på telefonen fra Pristina. Hun sto ved vinduet i leiligheten i fjerde etasje i sentrum av byen da den første krysserraketten fra Nato traff sitt mål.

Hun forteller at nedslaget var i Slapina, nær flyplassen, bare 10 kilometer vest for Pristina. Der har serberne store militære installasjoner.

- Jeg så serbisk antiluftskyts bli skutt opp i samme øyeblikk som rakettene slo ned, forteller hun.

Stummende mørke

Da Dagbladet kom gjennom på mobiltelefon til Pristina litt før klokka 22 i går kveld, satt Argujana, hennes bror Dardan (22), moren Binza (43) og faren Cinci (50) i stummende mørke i leiligheten.

Hun forteller at familien er livredd for hva som kan skje videre utover natta. De fleste av de 200 000 innbyggerne i Pristina er grepet av den samme panikken.

I lettelsen over at Nato endelig har gått til aksjon, er det kosovoalbanske flertallet i byen samtidig engstelige for at rakettene kan treffe sivile. De er enda reddere for hevnaksjoner.

  • Gatene utenfor er folketomme, bortsett fra politi som raser fram i biler med blinkende lys og i panservogner.

- På flere hustak opererer snikskyttere. Jeg hører stadig skuddsalver. Så blir det stille en stund før skytingen starter igjen. Vi er livredde alle sammen, gjentar Argujana og Dardan.

I leiligheten ved siden av bor en serbisk familie på seks. De er like redde. Alle har hamstret mat de siste dagene. I går brøt det ut slagsmål i de lange køene foran bakeriene. Mange ble opphisset da de bare fikk kjøpt en rasjon på fire brød.

Plyndring

Det rapporteres om regelrett plyndring av nødhjelpslagre.

Bare de som har mobiltelefon, har en mulighet for å komme i kontakt med omverdenen. Men linjene er overbelastet og til dels blokkert.

Mange innbyggere har bevæpnet seg, både serbere og albanere. Redselen er blandet med aggressjon. Flere utenlandske journalister ble i går overfalt av bevæpnede serbere i Pristina.

UTBOMBET:En flyfabrikk ble bombet i det første angrepet fra Nato.