- Kvinner og barn drept i Afghanistan

Sivile liv har gått tapt under amerikanske luftangrep rettet mot opprørere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av to dager har flere titalls sivile liv gått tap under amerikanske luftangrep i Afghanistan, ifølge lokale myndigheter. Nå har president Hamid Karzai beordret gransking.

Presidenten har gitt ordre til både forsvarsdepartementet og innenriksdepartementet, så vel som til lokale myndigheter om å etterforske påstandene om at nærmere 40 sivile er drept i to amerikanske luftangrep.

- President Hamid Karzai har gjentatte ganger understreket viktigheten av å koordinere militære operasjoner og er dypt bedrøvet over å høre om episodene, sier en talsmann for presidenten.
Bryllupsgjester 

De amerikanskledede styrkene gjennomførte søndag et rakettangrep mot antatte opprørere i Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan. Men lokale myndigheter sier at det ikke var talibansoldater, men et bryllupsfølge som ble truffet.

- Jeg bekrefter at 22 personer, tre av dem menn og 19 av dem kvinner og barn, ble drept i angrepet, sier lederen i Deh Bala-distriktet Hamisha Gul.

Han har informasjonen fra polititjenestemenn som ble sendt til området for å etterforske meldinger om at sivile ble drept i luftangrepet søndag.

- Det var ikke noe bryllupsselskap. Det var ingen kvinner og barn til stede. Vi har ingen rapporter om sivile tap, kun militante opprørere, sier talsperson for de amerikanskledede koalisjonsstyrkene, Christian Patterson.

Det er andre gang på tre dager at koalisjonsstyrkene anklages for at rakettangrep har ført til store sivile tap.

Skutt i filler

Fredag ble mellom 15 og 22 sivile drept i et helikopterangrep i provisen Nuristan, ifølge lokale myndigheter.

SKADD: Denne gutten ble skadd under et bombeangrep mot et bryllupsfølge Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan. Foto: AP/Scanpix
SKADD: Denne gutten ble skadd under et bombeangrep mot et bryllupsfølge Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Angrepet skjedde etter et talibanangrep mot en militærpost i Nuristan like ved grensen til Pakistan, og målet var talibansoldater på flukt.

De amerikanskledede styrkene benekter sivile tap, og hevder at det bare var opprørssoldater som befant seg inne i de to kjøretøyene, som ble skutt i filler.

Men både øyenvitner og lokale representanter for regjeringen sier de er sikre på at mange sivile ble drept. Blant ofrene var to kvinner og to barn, samt leger, en sykepleier, arbeidere og butikkeiere, ifølge en talsmann for de lokale myndighetene.


Selvmordsangrep

Samtidig slo en selvmordsbomber til i byen Kunduz i det relativt rolige Nord-Afghanistan. Tre tyske politifolk og tolken deres som sat i en bil, ble såret. Også tre afghanske skolejenter som tilfeldigvis gikk forbi, ble såret i eksplosjonen.

Tyskerne tilhørte Europol, en EU-innsats som skal trene opp afghanske politifolk, fra lokale politimenn til sjefer på høyeste tjenestemannsnivå.

Ifølge FN er nesten 700 sivile drept i Afghanistan i løpet av første halvår i år, 255 av dem av afghanske og internasjonale soldater.
(NTB)

- Kvinner og barn drept i Afghanistan