UHELDIG: Line Kolstad Rødseth ble voldtatt av Julio Kopseng. Hun mener det er uheldig at voldtektssaker mot kvinner og overgrep- og voldssaker mot barn må settes opp mot hverandre av ressurshensyn. Foto: Lars Eivind Bones
UHELDIG: Line Kolstad Rødseth ble voldtatt av Julio Kopseng. Hun mener det er uheldig at voldtektssaker mot kvinner og overgrep- og voldssaker mot barn må settes opp mot hverandre av ressurshensyn. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Kvinner om tida etter voldtekten: - Kan nesten beskrives som tortur

Oslo-politiet sier at voldtektssaker får uakseptabel lang liggetid på grunn av korte frister for tilrettelagte avhør. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det gikk forholdsvis kjapt i min sak, men ventetida i seg selv kan nesten beskrives som tortur, sier Line Kolstad Rødseth til Dagbladet.

Hun ble voldtatt av Julio Kopseng tirsdag 5. september 2006 i TV-danserens leilighet . Hun anmeldte en maidag, og saken kom opp for retten i desember. Hun mener det er svært uheldig at politiet ved noen anledninger ikke har nok ressurser til å kunne prioritere både saker mot barn og mot kvinner.

Livet i limbo

Oslo-politiet opplever at etterforskningen av voldtektssaker med voksne ofre får uakseptabel lang liggetid på grunn av presset etterforskningskapasitet som konsekvens av ressursbruken til avhør av barn.

At etterforskningen av grove saker mot voksne må ligge på vent i perioder hvor politiet må gjennomføre mange tilrettelagte avhør. De sier situasjonen er alvorlig.

- Å vente er verre enn noe som helst annet. Man har ikke noe konkret å forholde seg til. Man lever i limbo, står på stedet hvil. Man prøver å gå videre i livet, men man vet ikke om saken blir henlagt eller om det blir rettssak og dom, sier Rødseth til Dagbladet.

Hun sier at fra anmeldelsen blir innlevert, blir man en brikke i et større spill.

- I en sånn situasjon er man veldig sårbar. Det er grusomt å vente på etterforskningen. Man får lite informasjon i hele den prosessen. Man føler seg ganske hjelpeløs. Man tenker også tidlig om man selv har gjort noe galt, sier hun.

- Uheldig

Rødseth mener det er svært uheldig at de to sakstypene, saker mot barn og saker mot kvinner, settes opp mot hverandre, og at etterforskning av den ene typen sak går utover den andre.

- Som voldtatt kvinne kan jeg ikke si at jeg har større rett til å få svar enn et barn som er utsatt for overgrep eller vold, det tror jeg alle kvinner er enige om, sier Rødseth.

- Synd

Johanne Bjørnå (24) fra Alta kjempet seg gjennom tre rettsinstanser over to år før gjerningsmannen ble dømt til fengselsstraff på tre år og åtte måneder i Høyesterett.

FOREBYGGENDE: Johanne Bjørnå jobber nå for å forebygge voldtekt. Foto: Privat
FOREBYGGENDE: Johanne Bjørnå jobber nå for å forebygge voldtekt. Foto: Privat Vis mer

- Jeg synes det er synd at ressursmangel i politiet skal gå ut over alvorlige saker som omhandler voldtekt mot barn, kvinner og menn. Det er viktig å arbeide raskt med alle voldtektssakene for å sikre bevis, og i tillegg bør politiet komme raskt i gang med avhørene slik at ikke viktig informasjon fra parter og vitner i saken blir feil eller går tapt på grunn av at det går for lang tid, sier hun til Dagbladet.

Hun er usikker på om fristen for tilrettelagte avhør bør fjernes eller endres.

- Det er positivt at saker som omhandler overgrep mot barn blir raskt tatt tak i. Det som er synd er at en alvorlig sak går på bekostning av en annen, sier Bjørnå, som ser at det hele nok kan ha sin årsak i ressurssituasjonen hos politiet.

- Jeg mener det bør være tidsfrister for avhør i begge typer saker, fordi det å vente i flere uker, måneder eller år på at en selv eller andre parter i saken skal bli avhørt, er en unødvendig ekstra påkjenning i en allerede vanskelig livssituasjon.