Kvinner på tvers

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kvinner fra 25 ulike organisasjoner har kommet med forslag til Anne Engers likelønnskommisjon for å få fortgang i sakene. Kommisjonen skal om to måneder legge fram sin innstilling til hvordan forskjellene i lønn mellom kvinner og menn kan reduseres. De tjue siste åra har kvinners lønn vært nokså stabilt 15 prosent lavere enn menns. Årsaken til at likelønnskommisjonen ble satt ned er at fagre ord og intensjoner har vist seg ikke har vært nok for å rette opp skjevheten. Hovedforklaringene på lønnsforskjellene er at det norske arbeidsmarkedet i usedvanlig grad er kjønnsdelt og at ulike typer arbeid verdsettes ulikt. Dessuten kan ikke myndighetene uten videre gripe inn i lønnsforhandlinger mellom arbeidstakere og arbeidsgivere.

Uansett mener aksjonen «Kvinner på tvers» at noen definerte tiltak vil virke: Turnus og skiftarbeid må likestilles. Det vil blant annet gi pleiere, hvorav de fleste er kvinner, bedre lønn. Det må settes av ekstra midler til likelønn ved lønnsoppgjøret til våren. Og det må bli lovfestet rett til heltidsarbeid. Samlet vil dette kunne bidra positivt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer