Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinner samarbeidet om å robbe 29 eldre ved pinkode-snapping

Stjal tilsammen over 600 000 fra opptil 90 år gamle personer.

OBSERVERTE OFRENE:  De to dømte kvinnene, som er blant syv siktede i saken, observerte sine ofres bankkortbruk for å se pinkoden. Deretter avledet de ofrene og stjal bankkortene deres. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/Dagbladet
OBSERVERTE OFRENE: De to dømte kvinnene, som er blant syv siktede i saken, observerte sine ofres bankkortbruk for å se pinkoden. Deretter avledet de ofrene og stjal bankkortene deres. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To kvinner spionerte på sine ofre da de brukte bankkortet slik at de kunne se pinkoden. Deretter avledet de ofrene og stjal bankkortene deres. 

Drammen tingrett har nå avsagt dom, som forkynnes i dag - fredag - overfor de tiltalte. De to dømmes henholdsvis til tre og fire og et halvt år i fengsel for bedrageri og for å ha utøvet handlinger som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe, folkelig kalt «mafiaparagrafen». 

Arbeidsøkter i Norge Kvinnene, født i 1977 og 1987, har opplyst å være av serbisk og fransk statsborgerskap, og er bosatt i Frankrike. 

De er fra før er domfelt i flere andre europeiske land, og har operert på Østlandet og i innlandet i rene skjære landeveisrøveriet. De kriminelle handlingene skjedde i tidsrommet 7. januar 2013 til 17. februar 2014. 

Innenfor dette tidsrommet er handlingene begått i seks perioder med «arbeidsøkter» på omtrent én uke hver gang. De har bodd på hotell, og de har disponert leiebil under oppholdene i Norge. 

Utspekulerte metoder I alt syv personer er siktet i saken, alle med samme etternavn, men bare to er pågrepet, stilt for retten og nå altså domfelt. Saken omfavner hele 29 fornærmede og 88 tiltaleposter, og samtlige har blitt tilstått av de to kvinnene. 

De har samarbeidet om først å observere de fornærmede, i hovedsak eldre kvinner og med en snittalder på 70 år, noen nærmere 90, da de benyttet seg av sine bankkort. Dette gjorde de ved for eksempel ved å stå rett bak dem i butikker. Deretter har de oppsøkt sine ofre og samarbeidet om å avlede dem slik at de har tilrøvet seg personenes bankkort. 

Metodene har ved tilfeller vært det retten beskriver som «utspekulert». I dommen trekkes blant annet et eksempel frem der gjerningspersonene later som om hun faller og trenger hjelp mens den andre gjerningspersonen stjeler lommeboken fra de avledede offeret. 

De tiltalte har selv nevnt som eksempel at de kunne spørre om veibeskrivelser. Mens fornærmedes oppmerksomhet ble avledet, har en av gjerningspersonene benyttet anledningen til å stjele fornærmedes lommebok, som gjerne har ligget i en håndveske. De fornærmede har gjennomgående ikke merket tyveriet før noe senere.

Stjal over 600 000 Noen av pinkodene ble også funnet i lommebøkene som kvinnene stjal. Etter at gjerningspersonene slik har oppnådd pinkoden og bankkortet, har de benyttet kortet til uttak av kontanter i minibank eller kjøp av varer fra butikker. De har vært bevisste på at de måtte skynde seg, før de ble oppdaget og før fornærmede rakk å sperre kortet. 

I februar i år var det slutt på moroa. De to tiltalte ble da pågrepet på Rygge storsenter utenfor Moss, i forbindelse med tyveri av varer for et mindre beløp fra en Princess-butikk - den eneste posten av tiltalepostene som gjelder tyveri av varer fra en butikk. De øvrige gjelder såkalt pinkodesnapping, med tilhørende misbruk av bankkort. 

Ved pågripelsen ble de to tiltalte satt i sammenheng med et større antall uoppklarte tilfeller av pinkodesnapping på Østlandet, og etter pågripelsen ble de stadig satt i sammenheng med flere slike tilfeller. Siktelsen ble utvidet flere ganger. Det foreligger bilde- og videobevis knyttet til deler av hendelsesforløpet i mange av tiltalepostene.

Samlet dreier det seg om 415 409 kroner i minibankuttak og 188 039 i varekjøp. I tillegg kommer 34.950 i kontanter som lå i ofrenes lommebøker - totalt 638 398 røvet kvinnene til seg. 

Mange ankom samtidig Lovteksten i «mafiaparagrafen», straffeloven § 60 a,  la tidligere terskelen høyere hva som kan kan kalles organisert kriminalitet, men ble sommeren 2013 endret. Dette er den første saken som omhandler organisert pinkodesnapping av dette omfanget siden lovtekstens revidering.

De syv personene som er siktet i saken, blant dem de to domfelte, har kommet til Norge på flyvninger fra Frankrike. Opp til fem personer med samme etternavn har vært på passasjerlistene på de samme flyvningene. Retten kjenner til at opp til tre personer har samarbeidet i de samme forholdene. 

En av kvinnene har forklart har at utbyttet fra kontantuttakene ble delt likt mellom de direkte gjerningspersonene i de tilfellene hun var med. Videre har hun forklart at de klærne hun var med på å kjøpe, ble solgt i Norge til halv pris, på «et sted i Oslo med mange sigøynere og pakistanere».

Må betale erstatning Én av kvinnene er tiltalt under 85 av 88 poster, den andre under 43 av dem. 40 poster gjelder begge kvinnene. Begge de tiltalte har erkjent straffeskyld for samtlige poster som gjelder dem, med unntak for anvendelsen av straffeloven § 60 a. 

- Min klient erkjenner å ha begått samtlige straffbare forhold, men er veldig klar på at hun har utført handlingene for seg selv eller sammen med medtiltalte, ikke som en del av et apparat, sier Amir Mirmotahari, forsvarer til kvinnen som er tiltalt under 43 poster. 

Dét fester ikke retten lit til. I tillegg til fengselsstraffen må kvinnene betale erstatning til sakens fornærmede. 

Kvinnene idømmes også erstatningskrav, men slipper å betale saksomkostninger da retten ikke ser grunn for at de tiltalte er bemidlet, og viser med det til straffeloven 437 tredje ledd: «Saksomkostninger ilegges bare dersom det antas mulig å oppnå betaling, og avpasses etter siktedes økonomiske evne»

FORSVARER: Advokat Amir Mirmotahari. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Amir Mirmotahari. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer