«Kvinner skal gå med burka - og ikke vise noe»

Slik definerer stortingspolitikerne «radikal islam».

MANGE DIALOGMØTER: De siste ukene har det vært mange dialogmøter rundt islam, integrering, hijab og hat i Norge. Men er vi blitt noe klokere? Hva er for eksempel radikal islam? På bildet inviterer Venstrepolitiker Abid Q. Raja til dialogmøte om hat på Litteraturhuset i Oslo søndag. I panelet: VG-redaktør Hanne Skartveit (t.v), utenriksminister Jonas Gahr Støre, PST-sjef Jørn Holme, styremedlem i Salam-bladet Mubashir Amin og styremedlem ved Holocostsenteret Berit Reisel. Foto: Scanpix
MANGE DIALOGMØTER: De siste ukene har det vært mange dialogmøter rundt islam, integrering, hijab og hat i Norge. Men er vi blitt noe klokere? Hva er for eksempel radikal islam? På bildet inviterer Venstrepolitiker Abid Q. Raja til dialogmøte om hat på Litteraturhuset i Oslo søndag. I panelet: VG-redaktør Hanne Skartveit (t.v), utenriksminister Jonas Gahr Støre, PST-sjef Jørn Holme, styremedlem i Salam-bladet Mubashir Amin og styremedlem ved Holocostsenteret Berit Reisel. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden Siv Jensen advarte mot snikislamisering i Norge i februar, har debatten rundt islam, politiuniform og hijab vært i alle mediekanaler. Interessen rundt islam ble ikke mindre da Ap-strateg Martin Kolberg sa at Arbeiderpartiet nå skal bekjempe radikal islam.

På et debattmøte på Litteraturhuset langet så stortingspresident Torbjørn Jagland ut mot partikollega Kolberg - for ikke å ha oversikt over hva radikal islamisme egentlig er. Jagland mener den norske islamdebatten får islam til å bli det nye fiendebildet.

Voldsvillig
Men hva er det egentlig som debatteres? Dagbladet har ringt norske partiledere og stortingsrepresentanter: Hva legger de i begrepet radikal islam?

For ordens skyld, kan vi starte med definisjonen som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har på radikal islam:

Bevegelser som er villige til å bruke vold for å nå sine politiske mål.

Her er politikernes definisjoner:
Trine Skei Grande, stortingsrepresentant Venstre, Oslo:

- Å være radikal kan være skikkelig bra. Men hvis jeg skal definere radikal islam, så vil jeg si den gudstro som innskrenker menneskers frihet ved å tråkke på menneskerettigheter, som er universelle. Ingen ting kan sette seg over mennesket.

- Det store problemet med Frp-utspillet, er at radikal islam har fått en skumaktig definisjon som skaper et bilde i folks hoder som gjør det vanskelig å diskutere.


Morten Høglund, stortingsrepresentant Frp,
Akershus:

- Det er krevende å foreta en definisjon, men jeg har en vid en: Radikal islam er en tolkning av islam der du ønsker at islam har påvirkning på hvordan samfunnet styres, og hvor du ikke er fornøyd med et sekulært samfunn. Islam går ut over familie og menighetskretsen; hvor skole, arbeidsplasser, offentlig tekst og informasjon skal tilpasses den tro man har.

- Dette kan være radikal islam, radikal hinduisme eller radikal kristendom: Her forventes det at omverden skal tilpasse seg ens tro. Ytterpunktet av radikal islam er de som vil implementere sine syn i samfunnet med voldelige og ekstreme virkemidler, men heldigvis er det et lite problem i Norge i dag.

STARTET ISLAM-DEBATTEN:   Fremskrittspartiets partiformann Siv Jensen. Foto: Scanpix
STARTET ISLAM-DEBATTEN: Fremskrittspartiets partiformann Siv Jensen. Foto: Scanpix Vis mer

Dagfinn Høybråten, parlamentarisk leder Krf, Rogaland:

- Vi i Krf har ingen egen definisjon på radikal islam, men har registrert at Støre har kommet med en. Vi mener at begrepet ekstrem islamisme er mer dekkende for de grupperinger som bruker vold for å fremme ekstreme politiske standpunkt.

Anna Cecelie Brustad Moe (33), stortingsrepresentant Senterpartiet, Nord-Trøndelag:

- Det er et litt vanskelig terreng. Utførelse av religion som undertrykker mennesket i forhold til menneskerettighetene. Vi kan sikkert bruke radikal om mange religioner.

Brustad Moe karakteriserer debatten hittil som «veldig opphauset»:

- Spesielt rundt spørsmål om fremmedfrykten, som har liten rot i virkeligheten. At det kan bli konflikter i forhold til islam, må vi ta seriøst, men Frp nører opp under fremmedfrykten med sin retorikk. Arbeiderpartiet og Kolberg forsøkte nok å komme Frp i møte, men det ble ikke helt vellykket. Politikere skal ta vare på alle i samfunnet, ikke skape frykt.

Akhtar Chaudhry, stortingsrepresentant SV, Oslo:

- Jeg vil ikke bruke begrepet radikal islam, men vil gjerne si at jeg er kraftig i mot alt som er udemokratisk, kvinneundertrykkende og ikke i samsvar med norsk lov. For meg er likeverd og menneskeverd grunnleggende viktig. Og opplever at jeg har et trygt ståsted, både som muslim og som sosialist.

MENNESKET OVER RELIGION: Mener Venstres nestleder Trine Skei Grande. Foto: Scanpix
MENNESKET OVER RELIGION: Mener Venstres nestleder Trine Skei Grande. Foto: Scanpix Vis mer


Inge Lønning, stortingsrepresentant Høyre, Oslo:

- Problemet er at den norske debatten er ekstremt forvirrende. Nå bruker politikere begrepet som en merkelapp for å selge inn en sak som mange ønsker å høre: At radikal islam er islam. Mange folk vil ikke høre at radikal islam er et lite fenomen, sier Lønning og fortsetter:

- Nå lates det som at dette er en integreringsdebatt, men det er det stikk motsatte: Det gir splittelse. Nå selges det inn ett bilde av de som er født med ski på beina, som etniske nordmenn - og et annet av alle de andre, som er farlige. Nå forstørres et fiendebilde som ligger latent. Det er det enkleste i verden å selge, sier Lønning.

Karin S. Woldseth, stortingsrepresentant Frp, Hordaland:

- Radikal islamisme vil si å ønske å innføre islam, med sharialover, over norsk lov. De er fundamentalister, med deres syn på kvinner. De forlanger at kvinner skal gå med burka - og ikke vise noe.


Åse Gunhild Woie Duesund, stortingsrepresentant Krf, Aust-Agder:

VIDT BEGREP: Radikal islam er krevende å definere, men jeg bruker begrepet vidt, sier Fremskrittpartiets Morten Høglund. Foto: Scanpix
VIDT BEGREP: Radikal islam er krevende å definere, men jeg bruker begrepet vidt, sier Fremskrittpartiets Morten Høglund. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg har alltid tenkt at jeg forbinder radikal islam med vold og terrorisme. Man bruker vold i religionens navn. Vi skal ikke være blåøyde, men ut i fra mitt ståsted, er dette ikke et stort problem. 


Lars Sponheim, parlamentarisk leder Venstre, Hordaland:

- Jeg vil ikke bruke begrepet radikal islam fordi det er for upresist. Jeg er opptatt av hva som er lovlig og hva som er ulovlig, sa Sponheim til Dagbladet.no fredag.

Vanskelig å få svar
Det har vært vanskelig å få svar fra flere Stortingspolitikere på hva de mener ligger i begrepet radikal islam. Dagbladet har ringt en rekke partiledere og stortingsrepresentanter i flere dager, men  mange har ikke svart.

Disse har ikke kontaktet Dagbladet etter å ha fått henvendelser om å definere radikal islam:

Anette Trettebergstuen, Ap - Marit Nybakk, Ap - Arild Stokkan Grande, (innvandringspolitisk talsperson) Ap, - Erna Solberg, Høyre - Liv Signe Navarsete, Sp - Laila Dåvøy, Krf - Inge Ryan, SV - Kari Lise Holmberg, (innvandringspolitisk talsperson) Høyre.

Hill-Marta Solberg i Arbeiderpartiet har svart - men ønsker ikke å gi Dagbladet en definisjon på radikal islam.

INGEN EGEN DEFINISJON:  Krfs partileder Dagfinn Høybråten. Foto: Scanpix
INGEN EGEN DEFINISJON: Krfs partileder Dagfinn Høybråten. Foto: Scanpix Vis mer
NØRER OPP OM FRYKTEN: Det gjør debatten om radikal islam, mener Senterpartiets stortingsrepresentant, Anna Cecelie Brustad Moe. Foto: Senterpartiet
NØRER OPP OM FRYKTEN: Det gjør debatten om radikal islam, mener Senterpartiets stortingsrepresentant, Anna Cecelie Brustad Moe. Foto: Senterpartiet Vis mer