Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kvinner skal ikke menge seg med menn

Med disse ordene sikret Jemens upopulære president at demonstrasjonene mot ham tok helt av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag skjelte Jemens upopulære president Ali Abdullah Saleh ut kvinnelige demonstranter. Søndag fikk protestene fornyet styrke da kvinner tok til gatene i protest mot hans kjønnsdiskriminerende holdninger.

- Hvordan kan de (opposisjonen) tillate at kvinner slipper ut på gatene foran universitetet på denne måten? Vi fordømmer blandingen av menn og kvinner, fordi vi er bekymret for våre søstre, døtre og mødre, sa Saleh.

I hele år har folk demonstrert mot hans autoritære styre. Nære allierte har hoppet av i stort omfang. Men fortsatt klamrer Saleh seg til makta i gulfstaten. Ved å henvise til islam og kvinners plass i samfunnet har presidenten egenhendig sørget for at protestenene har fått fornyet styrke.

Millionoppmøte Søndag skal rundt en million mennesker ha demonstrert mot hans 32 år lange styre. Blant dem var et høyt antall kvinner, provosert ut på gatene av presidentens ord.

KVINNELIG PROTEST: Presidentens uheldige valg av ord førte til at store grupper av kvinner tok til gatene søndag. Kvinners kår har over tid hatt en negativ utvikling i Jemen. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah
KVINNELIG PROTEST: Presidentens uheldige valg av ord førte til at store grupper av kvinner tok til gatene søndag. Kvinners kår har over tid hatt en negativ utvikling i Jemen. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah Vis mer

- Han ønsket å provosere familier og samfunnet., men det har bare forsterket folkets krav om at denne mannen, som mister mer av forstanden for hver eneste dag, går av, sier kvinneaktivisten Arwa Shaher til AP.

Søndag unnskyldte presidenten seg, ifølge Yemen Post. Han hevder uttalelsene ikke var ment kjønnsdiskriminerende, men at han fryktet hva «mobben» kunne påføre dem av skade.

Forverret stilling I Jemen har kvinner en blandet stilling. Mange dekker seg fra topp til tå om de ferdes utendørs. Barnebruder er et stort problem. Samtidig har kvinner flere rettigheter i Jemen enn i nabolandet Saudi-Arabia. De har stemmerett, kan stille til valg og kan kjøre bil.

Dette er rettigheter som stammer det tidligere uavhengige sør hadde sosialistisk styre i perioden 1967-1990. Etter sammenslåingen har kvinners stilling blitt mer marginalisert, ifølge AP. Jemen preges i dag av dypt konservative islamsle tradisjoner.

HER GÅR DET GALT: Her taler Jemens president Ali Abdullah Saleh til noen tusen støttespillere. I talen går han til angrep på kvinner som deltar i demonstrasjoner sammen med menn. Foto: EPA/STR
HER GÅR DET GALT: Her taler Jemens president Ali Abdullah Saleh til noen tusen støttespillere. I talen går han til angrep på kvinner som deltar i demonstrasjoner sammen med menn. Foto: EPA/STR Vis mer

Allerede i januar var det kvinnelige aktivister som ledet an i demonstrasjoner mot Saleh ved et av universitetene. Men det var først i mars at kvinner tok del i stor skala. 

Tilbudt amnesti Etter måneder med protester sitter Saleh forstsatt ved sin vaklende makt. De arabiske gulfstatenes råd mekler, men deres tilbud overfor presidenten høster liten støtte i folket. Gulfstatene har blant annet tilbudt Saleh immunitet mot straffeforfølgelse og bedt ham overføre makta til visepresidenten.

Så langt skal militære styrker tro mot presidenten ha drept 120 mennesker.

Også søndag ble det skutt med skarpt mot demonstranter. Ifølge leger ble 220 mennesker skadd. 20 av disse skal ha blitt truffet av soldatenes kuler.

MASSIVE PROTESTER: Til tross for at protestene har pågått siden januar og presidenten fortsatt sitter ved makta, klarer opposisjonen å mane stadig flere ut i gatene. Foto:  AFP PHOTO/MOHAMMED HUWAIS
MASSIVE PROTESTER: Til tross for at protestene har pågått siden januar og presidenten fortsatt sitter ved makta, klarer opposisjonen å mane stadig flere ut i gatene. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED HUWAIS Vis mer

Det stopper ikke demonstrantene, som hevder de vil ta til gatene fram til Saleh fordufter.

JERNGREP: Spesialstyrker lojale mot presidenten slår med jevne mellomrom hardt til mot demonstrantene. 120 personer skal så langt være drept av de militære styrkene. Foto: EPA/STR
JERNGREP: Spesialstyrker lojale mot presidenten slår med jevne mellomrom hardt til mot demonstrantene. 120 personer skal så langt være drept av de militære styrkene. Foto: EPA/STR Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media