Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinner skvises ut av styrer

Norske selskap snor seg unna kravet om 40 prosent kvinner i styrene. Karita er på krigsstien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser ferske tall Center for Corporate Diversity har utarbeidet for Barne- og likestillingsdepartementet. Tallene er begredelig lesning for barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap). Fra i fjor til i år har bare 106 nye kvinner kommet til i styrerommene til i de 551 norske allmennaksjeselskapene.


Det betyr at 450 kvinner fortsatt mangler for å oppfylle kravet om kvinnerepresentasjon.

Beklagelig og marginal
For mens det i fjor var 17,8 prosent kvinner som var styremedlemmer i ASA-selskapene, har andelen i år bare økt til 21 prosent.

Det er for dårlig, mener likestillingsministeren.


-  Den lave økningen er både beklagelig og marginal. Næringslivet har ikke tatt denne loven på alvor. Selskapene har nå tross alt hatt tre år på seg, sier Bekkemellem til Dagbladet.

Allmennaksjeloven sier at alle ASA-selskap skal ha minst 40 prosent kvinner i sine styrer. Kravet må være oppfylt innen sommeren 2007. 178 selskap har nå oppfylt kravet.

-  Næringslivet har store utfordringer og må ta et krafttak for å nå målet dette året. Loven skal følges. Det er de samme spillereglene som gjelder, enten de liker det eller ikke, sier Bekkemellem.

Krymper seg vekk

Men mye tyder på at næringslivet forsøker å tilpasse seg vekk fra kravet om kvinnerepresentasjon. Leder for Center for Corporate Diversity, Marit Hoel, har sett en klar tendens til at styrene krymper.

OMGITT AV MENN: Dealer Knut ivar Saatvedt, porteføljeforvalter Enrique Ferrer og assisterende porteføljeforvalter Bård Bringedal dominerer som tre av 28 menn og kun to kvinner ansatt i Storebrand kapitalforvaltning. Foto: Adrian Øhrn Johansen
OMGITT AV MENN: Dealer Knut ivar Saatvedt, porteføljeforvalter Enrique Ferrer og assisterende porteføljeforvalter Bård Bringedal dominerer som tre av 28 menn og kun to kvinner ansatt i Storebrand kapitalforvaltning. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer

-  Vi ser at en del styrer har begynt å redusere antall medlemmer. Det gir dem mulighet til å velge færre kvinner, sier Hoel til Dagbladet.

Består styret av seks aksjonærvalgte medlemmer, må tre være kvinner. Men består et styre av fem, er kravet bare to kvinner.

Fortsatt står 190 allmennaksjeselskap, eller 44 prosent av selskapene som har et kvinnekrav, uten kvinner i sine styrer.

Men Hoel mener målet om 40 prosent kvinner fortsatt er mulig å nå. Årsaken er at de store tunge industriselskapene nå har nådd kvinnekravet.

-  Det er ingen tvil om at hovedløftet står igjen. Det er nå små og mellomstore finansselskap som står igjen.

Skyver ansvaret vekk

Men barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem vil ikke si hva som kommer til å skje, om ikke selskapene møter kvinnekravet innen neste sommer.

-  Jeg skyter ballen tilbake, nå må næringslivet finne de kompetente kvinnene. «Sorry Mac», dette er bedriftenes problem og de må løse det, sier Bekkemellem.

Ministeren tror det slettes ikke er umulig å finne 450 kvinner på ett år. Bedriftene må bare ta utfordringen på alvor:


-  Det handler om viljen til å ta de prosessene som kreves for å få kvinnene på plass.