Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Kvinner slår like ofte som menn

Tallene på partnervold er overdrevne. Kvinner slår like ofte som menn i parforholdet. Betegnelsen kvinnemishandling har fått gjennomslag i opinionen takket være krisesenterbevegelsen og feministiske aktivister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftsalvene kommer fra professor Per Høglend og førsteamanuensis Per Nerdrum i en kronikk i Dagbladet i dag. De møter sterk motbør fra flere hold.

Direktør Ingunn Yssen ved Likestillingssenteret er ikke nådig:

- De bagatelliserer et alvorlig samfunnsproblem. Jeg synes det er ille at det kommer fra en professor og en førsteamanuensis. Men dette viser at framtredende stillinger ikke er noen garanti for klokskap, sier Yssen.

Propaganda

Psykiater Per Høglend, som til daglig er professor ved Psykiatrisk klinikk på Blindern, forteller at Dagblad-kronikken er skrevet for å bidra til nyansering av publikums forestillinger om partnervold.

- Da vi på oppdrag fra Oslo kommune i 1996 evaluerte deler av deres tiltak mot familievold og seksuelle overgrep, satte vi oss inn i det som fantes av forskning på partnervold. Vi ble overrasket. Verdenslitteraturen gir ikke noe belegg for å si at familien er en spesielt voldsutsatt arena sammenliknet med andre institusjoner der folk lever tett sammen.

Gifte kvinner er langt mindre utsatt for vold enn ugifte, separerte og skilte. Dessuten er partnervold ofte gjensidig, i halvparten av tilfellene har både han og hun utøvet vold, opplyser Høglend.

Professoren peker på at samfunnet for tida er på leting etter tiltak mot den private volden.

- Da er det viktig å ta utgangspunkt i nøktern empirisk forskning i stedet for ideologisk preget propaganda, sier han.

I grøfta

Forskningsleder Wenche Jonassen ved Norsk institutt for by- og regionforskning synes kronikkskriverne er for emosjonelle.

- Min umiddelbare reaksjon er at de faller i samme grøfta som de kritiserer den feministiske forskningen for. De har ikke tilstrekkelig distanse og tyr til ytterligheter selv. Jeg tviler på at menn er mer voldsutsatt enn kvinner i parforhold. De internasjonale undersøkelsene Høglend og Nerdrum viser til, kjenner jeg ikke. Men for meg høres det usannsynlig ut at menn flest lever i ekteskap som Andy Cap, der kona står med kjevla bak døra.

Forsker Ole Kristian Hjemdal ved Kompetansesenter for voldsofferarbeid gir kronikkskriverne honnør for at de stiller spørsmål ved vedtatte sannheter.

- De har rett i at forskningen har vært ensidig, og at man noen ganger har startet med konklusjonen. Men de blokkerer for en åpen debatt ved å opptre mer konfrontasjons- og kamprettet enn dialog- og diskusjonsrettet. De har valgt en stil som er unødig provoserende. Og en desavuerende språkbruk om seriøse fagpersoner som f.eks. Kristin Skjørten, som tross alt har levert en doktorgrad om temaet, sier forskeren.

Hjemdal mener Høglend og Nerdrum leverer fra seg både udokumenterte påstander og faktiske feil:

- Som når de hevder at bare 200 behandlede skader hvert år har sin årsak i mulig vold fra menn mot sine partnere. Levekårsundersøkelsen fra 1997 viser at 3300 skader skyldes kvinnemishandling.

Likestillingssenterets sjef Ingunn Yssen avviser utsagnet om at «ingen studier indikerer at menn slår sine partnere mer i dag enn tidligere».

- Når fenomenet er tydeligere framme i dagen enn tidligere, så kommer det først og fremst av at åpenheten er blitt større. Men ennå sliter vi med mangel på synliggjøring og underrapportering. Politiet kaller det fortsatt husbråk når en mann banker opp kona si.

Yssen anklager Per Høglend og Per Nerdrum for å tåkelegge.

- De 2500 kvinnene som hvert år søker seg til krisesentrene gjør det ikke akkurat for moro skyld.

Fiendtlige

Psykolog og terapeut ved Alternativ til vold, Per Isdal, oppfatter kronikken som et forsøk på å annullere vold mot kvinner som et samfunnsproblem.

- Jeg opplever Hæglend og Nerdrum som representanter for en type grunnholdning som tenderer mot det benektende og kvinnefiendtlige. De helsemessige konsekvensene av kvinnemishandling er så gjennomdokumentert at det ikke kan bestrides.

Siden starten i 1987 har 1700 menn som har vært voldelige mot partnerne sine søkt behandling hos Alternativ til vold. 200 nye ber om hjelp hvert år.

PROVOSERER: </B>Jeg ønsker å nyanserer bildet av partnervold, sier psykiater Per Høglend.