Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinner sliter med drikkepress på jobb

Kvinner som vil til topps i yrkeslivet, føler at de må feste for å komme dit, viser ny undersøkelse.

NY UNDERSØKELSE: Ifølge en ny undersøkelse føler kvinner at de må feste seg til topps i yrkeslivet. Foto: AP Photo/Matt Dunham/Scanpix
NY UNDERSØKELSE: Ifølge en ny undersøkelse føler kvinner at de må feste seg til topps i yrkeslivet. Foto: AP Photo/Matt Dunham/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Kvinner som vil til topps i yrkeslivet, føler at de må feste for å komme dit. De er redde for å falle av karrierestigen om de ikke henger med på menns drikkevaner.

Svært mange kvinner føler seg ubekvemme med drikkepresset i et mannsdominert jobbmiljø, men mange føler likevel at de ikke kan trekke seg unna festingen.

Det kommer fram i en undersøkelse foretatt av Bergensklinikkene i samarbeid med Akan Norge, skriver Bergens Tidende.

En av fire

6.300 arbeidstakere av begge kjønn har deltatt i undersøkelsen. I tillegg er det gjort 16 dybdeintervjuer med kvinnelige ledere i 13 større, norske bedrifter.

Dette er den første store undersøkelsen som er gjennomført om bruk av rusmidler på norske arbeidsplasser.

En av fire mener at det drikkes for mye i jobbsammenheng, og en av åtte har vært utsatt for drikkepress. Særlig kvinner i ledergrupper sier at drikkekulturen blant menn i lederposisjoner er vanskelig å takle. Mange føler ubehag, men noen har utviklet sine egne kreative «overlevelsesstrategier» for å henge med.

Snerpete og sær

- I mange ledergrupperinger der menn er dominerende, synes det strengt tatt å være bare to unnskyldninger du kan bruke hvis du vil unngå å drikke alkohol. Enten må du kjøre bil, eller så må du være gravid, sier forskningssjef Arvid Skutle ved Bergensklinikkene.

- Hvis du ikke er i noen av disse kategoriene, blir du gjerne oppfattet som snerpete og sær hvis du sier nei til alkohol. Kvinner vet at det er slik og foretar seg ulike krumspring for å begrense drikkingen, for eksempel ved å helle vodkaen i nærmeste blomsterpotte. Få tør å si fra. De gjør heller gode miner til slett spill, fordi de frykter å bli utestengt fra det gode selskap om de ikke følger de uskrevne spillereglene. Drikking blir oppfattet som et viktig ledd i sosialisering og relasjonsbygging, sier han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling