- Kvinner som kler av seg er sterke kvinner som tør å stå fram

Senterungdommen-leder støtter kjendiskomiker Sigrid Bonde Tusvik i nakendebatten.

FOR DISTRIKTENE: Leder av Senterungdommen, Sandra Borch, stilte opp lettkledd i partiets kalender tidligere i år. - Jeg mener det å kle av seg viser sterke kvinner som tør å stå fram, sier hun. Foto: Cathrine Dokken
FOR DISTRIKTENE: Leder av Senterungdommen, Sandra Borch, stilte opp lettkledd i partiets kalender tidligere i år. - Jeg mener det å kle av seg viser sterke kvinner som tør å stå fram, sier hun. Foto: Cathrine Dokken Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg synes ikke det er så farlig å være naken, sier kjendiskomiker Sigrid Bonde Tusvik (32) i magasinet Inne & Ute i dagens Dagbladet.

Med det setter hun igjen fyr på debatten om kjendiskvinner som kler seg nakne foran kamera.

Skiller nakenhet fra feminisme Den hissige krangelen om kjendiskroppene begynte med en kronikk i Aftenposten av samfunnsviter Heidi Helene Sveen tidligere i sommer.

Sveen skrev blant annet at kjendiskvinnene «gjør større skade ved å kle av seg enn en hvilken som helst kvinnelig pornoskuespiller».

Bonde Tusvik tar lettere på nakenheten.

Hun mener at det å kle av seg ikke har noe med feminisme å gjøre, og synes jenter som kombinerer det å være sexy og jålete med feminisme er kule.

- Viser sterke kvinner Leder i Senterungdommen, Sandra Borch (24), kunne ikke vært mer enig i Bonde Tusviks uttalelser.

- Det blir alltid veldig mye oppstyr når ei jente kler av seg, alltid veldig feil og veldig dramatisk. Vi så det blant annet tidligere i år med musikkvideoen til Tone Damli. Men når for eksempel fotballspiller David Beckham poserer i bokseren er det ingen som reagerer, sier hun og fortsetter:

- Jeg mener det å kle av seg viser sterke kvinner som tør å stå fram, nettopp fordi de vet at de får mye dritt.

Stilte opp i kalender Sp-politikeren har selv fått kjenne på krasse tilbakemeldinger.

Tidligere i år stilte hun nemlig opp lettkledd i Senterungdommens kalender for å få fokus på distriktene og viktigheten av dem.

VELGER SELV: - Det må være opp til hver enkelt person å bestemme om han eller hun skal kle av seg i media, mener Julie Brodtkorb, kvinnepolitisk leder i Høyre. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
VELGER SELV: - Det må være opp til hver enkelt person å bestemme om han eller hun skal kle av seg i media, mener Julie Brodtkorb, kvinnepolitisk leder i Høyre. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Jeg stilte først opp ganske påkledd, i en litt kort kjole og fikk så mye drittkommentarer, særlig av jenter. Da bestemte jeg meg for å kle av meg enda mer, og jeg står helt inne for det.

- Veltrente forbilder Heller ikke kvinnepolitisk talsperson Julie Brodtkorb i Høyre ser noen umiddelbare problemer med kjendiskvinnenes nakenhet.

- Det må være opp til hver enkelt person å bestemme om han eller hun skal kle av seg i media, uten at politikerne skal bry seg om det, sier hun.

Brodtkorb, som selv kaller seg «høyrefeminist», trekker fram golfesset Susann Pettersen som et veltrent forbilde. Pettersen poserte tidligere i sommer naken for sportsmagasinet ESPNs «Body Issue».

- Hver enkelt får bestemme om de ønsker å stille opp lettkledd i blader. I et motebilde der modeller ofte framstår som svært tynne er det bedre å få forbilder som Susann Pettersen og andre som har veltrente og sunne kropper.

- Kunnskapsløst Ansvarlig redaktør Charlotte Myrbråten i det feministiske tidsskriftet Fett skriver i en epost til Dagbladet at heller ikke hun «har noe i mot nakenhet, men det er jo verdt noen refleksjoner hvorfor så mange velger å gjøre det for å vise hvor «frie, fornøyde og likestilte» vi er».

- Istedenfor å se på hva kvinner kan, gjør, mener og representerer, tar man heller den enkle varianten og ser på kroppene deres, legger hun til.

Myrbråten påpeker at det ikke er en motsetning mellom å være feminist og jålete.

- Det har det heller aldri vært noensinne, skriver hun.

- Til den ytterste klisjé Bonde Tusvik, som selv stilte opp i bare trusa i magasinet Mann i 2010, mener at kritikerne misforstår nakenbildene og ikke ser humoren og ironien i dem.

- Selv har jeg prøvd å ta nakenbildene til den ytterste klisjé.

- Og hva er egentlig forskjellen på en Petter Northug innsmurt i gullmaling og en flåsete Sigrid Bonde Tusvik? Ja, bortsett fra at han har bedre kropp da, legger hun for ordens skyld til.   

FIKK KRITIKK: Artist Tone Damli ble kritisert da hun i vår stilte toppløs i musikkvideoen til låta «Look Back». Foto: Alex Herron / Eccentric Music
FIKK KRITIKK: Artist Tone Damli ble kritisert da hun i vår stilte toppløs i musikkvideoen til låta «Look Back». Foto: Alex Herron / Eccentric Music Vis mer
STILTE OPP LETTKLEDD: Komiker Sigrid Bonde Tusvik i bladet Mann for to år siden, og forteller at hun da prøvde å ta nakenbildene til den ytterste klisjé. Foto/faksimile: Mathias Fossum/MANN
STILTE OPP LETTKLEDD: Komiker Sigrid Bonde Tusvik i bladet Mann for to år siden, og forteller at hun da prøvde å ta nakenbildene til den ytterste klisjé. Foto/faksimile: Mathias Fossum/MANN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer