Kvinner som trimmer kan unngå brystkreft

Overvektige, late kvinner som har passert overgangsalderen, bør komme seg opp av godstolen. En ny studie viser at trening minker østrogeninnholdet i blodet drastisk. Østrogen er en av de viktigste årsakene til brystkreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år rammes 2200 norske kvinner av brystkreft, og innen 2020 spår Kreftregisteret en økning på 59 prosent. Særlig kvinner som har passert overgangsalderen, har en høy risiko for å utvikle brystkreft.

Nå har forskere funnet ut hvorfor , og hvordan eldre kvinner kan forebygge den farlige sykdommen.

- Tidligere studier har påvist en sammenheng mellom mye kroppsfett, rolig livsstil og store mengder østrogen i blodet. Men dette har bare vært observasjonsstudier. Nå har vi gjennomført den første undersøkelsen noensinne, som direkte viser at det er en sammenheng mellom trening og østrogen, sier forsker Anne McTiernan ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, USA.

Trening hjelper

Det kvinnelige hormonet østrogen er en viktig årsak til brystkreft. Kvinner produserer østrogen hele livet, men etter overgangsalderen produseres hormonet i fettcellene i stedet for i eggstokkene. Jo mer fett, jo mer østrogen i blodet. Tar du i tillegg østrogentilskudd, øker du sjansen for å få brystkreft med 30 prosent.

Studiet, som Anne McTiernan presenterte på den 18. UICC internasjonale kreftkongressen i går, omfatter 173 amerikanske kvinner i alderen 50- 75 år. Alle var lite aktive og overvektige. Ingen brukte østrogentilskudd. Gruppa ble delt i to. Den ene ble satt på et treningsprogram som innebar sykling, løping og gange i moderat tempo i én time fem dager i uka. Den andre gruppa deltok bare i uttøyning én time i uka.

- Fantastisk

Ett år seinere kunne forskerne konkludere: Østrogennivået sank mest hos kvinnene som trente regelmessig og samtidig gikk ned i vekt.

- Vi har etterlyst denne typen studier lenge. Resultatene er fantastiske, sier forsker Inger Thune ved Universitetet i Tromsø. Thune har selv høstet mye heder internasjonalt for sin forskning på mosjon og kreft.

SUPERSPREKE: </B> OL-vinneren Bjørg Eva Jensen (42) har rullet 200 mil på skøyter sammen med samboer Per Sandbakken til inntekt for kreftsaken. Nå oppfordrer de alle stillesittende, overvektige nordmenn til å gjøre en innsats for egen helse.