Kvinner stenges ute av ny lov

Den nye irakiske grunnloven kan bli et tilbakeslag for Iraks kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg tror ikke på loven i det hele tatt. Jeg tror rettighetene for kvinner blir redusert. Jeg er fortsatt redd for tvangsekteskap, omsorgen for barna og voldsdrap, sier Solaf Abbas - kurder og med i ei internasjonal kvinnegruppe i Norge.

Siste frist

Mandag kveld går fristen ut for at lovgiverne i Bagdad må bli ferdige med grunnloven, som skal skape et «fritt, uavhengig og demokratisk Irak». Mens grunnlovsforhandlingene fortsetter, har Irak hatt ei av sine blodigste uker på lenge. Onsdag ble minst 43 personer drept og nær 90 skadet i tre bilbomber i Bagdad. I går ble tre medlemmer av landets største sunniparti drept.

Et av de vanskeligste spørsmålene er islams rolle, og om islam skal være eneste kilde til grunnloven.

-  Jeg er bekymret og frykter at sjiamuslimene vil gjøre som Iran. Se på rettighetene de har der, sier Abbas. Organisasjonen Human Rights Watch mener det må stå svart på hvitt at kvinner og menn har samme rett til å gifte seg, skille seg, arve og å delta i det politiske liv.

-  Nedfelte rettigheter før

-  Tidligere hadde vi en familielov som var blant de mest revolusjonære i den arabiske verden. Mange rettigheter ble nedfelt, for eksempel arveretten og retten til skilsmisse. Islamistene likte det dårlig og prøvde å bli kvitt det for halvannet år siden, da Saddam falt. Men det gikk ikke, sier irakeren Kamiran Aziz, som har bodd i Norge i en årrekke.

-  Nå prøver de å forandre det gjennom grunnloven, ved å si at man ikke kan ha lover som er i strid med sharia. Sharia er islams hellige lover og inneholder påbud om alt fra strafferett til påkledning. Mange frykter at konservative tolkninger av loven vil undertrykke kvinner.

 STERKERE SKILLE:  vinner og menn ber på hver sin side av en mur i Iraks hovedstad Bagdad i går. Mange frykter at kvinner vil miste rettigheter med den nye grunnloven i landet. Foto: Khalid Mohammed/AP/Scanpix
STERKERE SKILLE: vinner og menn ber på hver sin side av en mur i Iraks hovedstad Bagdad i går. Mange frykter at kvinner vil miste rettigheter med den nye grunnloven i landet. Foto: Khalid Mohammed/AP/Scanpix Vis mer

-  Veldig generelt

Menar Mohammed frykter ikke at Irak skal bli som Iran. Men hun er likevel engstelig for hvordan grunnloven vil slå ut for kvinner.

-  Tidligere hadde vi mange lover som sa at kvinner hadde rettigheter. Nå blir alt veldig generelt, sier Menar, som er fra Najaf.

Religionsforsker Kari Vogt ved Universitetet i Oslo sier at det største problemet er at loven ikke gir likhet for loven.

-  Kvinner får et bestemt antall plasser i nasjonalforsamlingen. Ellers garanteres ingenting. Loven sier at kvinner har rettigheter innenfor de ulike religiøse gruppene. Det betyr at rettighetene til ekteskapsinngåelse, skilsmisse og arv blir sterkt redusert, sier Vogt.

Det kan dreie seg om gifte kvinners rett til å ta utdanning, reise til utlandet eller rett og slett åpne en egen bankkonto.Vogt advarer mot å tro at situasjonen var bedre under Saddam, i hvert fall etter den første krigen.

Rektor Rawafid Shahad ved Urtehagen friskole er sjia fra Najaf. Hun er optimistisk.

-  Jeg er fornøyd dersom det blir en islam-lov, men den må praktiseres riktig. Vi kan ikke lukke øynene for at Irak er et islamsk land, sier hun.

Shahad er bekymret for at sunnimuslimer som tidligere var en del av maktapparatet, vil prøve å ødelegge arbeidet med grunnloven men understreker at loven må respektere alle trossamfunn i Irak.