- Kvinner svikter velferdsstaten

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) tror høyere sykefravær blant kvinner enn blant menn kan skyldes at kvinner identifiserer seg mindre med jobben enn menn.

MANN DERE OPP: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm mener det er for ille at kvinner med voksne barn ikke manner seg opp til å jobbe i fulltidsstilling. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MANN DERE OPP: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm mener det er for ille at kvinner med voksne barn ikke manner seg opp til å jobbe i fulltidsstilling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske kvinner sykmelder seg mer enn menn. Det er også langt flere kvinner enn menn som jobber deltid. Det uroer arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

- At kvinners sykefravær er nesten dobbelt så høyt som menns, er ofte blitt forklart med at kvinner har spesielt belastende yrker. Det som er påfallende, er at det ikke er i typiske kvinneyrker kvinner sykmelder seg mer. Dette gjelder også kvinner som er akademikere eller yrkessjåfører. Forskningen gir ikke klare svar på kjønnsforskjellene, men i tillegg til forklaringer om omsorgsoppgaver og dobbeltarbeid pekes det på at kvinner har løsere tilknytning til jobben enn menn, sier Bjurstrøm til Dagbladet.

Bjurstrøm er også sterkt bekymret over at så mange kvinner velger deltid, og mener de må manne seg opp til heltidsarbeid.

- Det er oppsiktsvekkende at dette i stor grad er kvinner som er ferdige med småbarnsfasen, kvinner på min alder, sier Bjurstrøm.

Får alvorlige konsekvenser - Hvis kvinner fortsetter å velge fritid foran jobb, vil det få konsekvenser for velferdsstaten. Flere eldre vil kreve flere ansatte i helsesektoren. Vi kan ikke fortsatt belage oss på helsearbeidere fra Filippinene og Sverige. De blir gamle i Sverige også. Er det moralsk forsvarlig at vi skal importere helsearbeidere fra land som trenger arbeidskraften selv? spør Bjurstrøm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer