Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kvinner svikter velferdsstaten

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) tror høyere sykefravær blant kvinner enn blant menn kan skyldes at kvinner identifiserer seg mindre med jobben enn menn.

 MANN DERE OPP: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm mener det er for ille at kvinner med voksne barn ikke manner seg opp til å jobbe i fulltidsstilling. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MANN DERE OPP: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm mener det er for ille at kvinner med voksne barn ikke manner seg opp til å jobbe i fulltidsstilling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske kvinner sykmelder seg mer enn menn. Det er også langt flere kvinner enn menn som jobber deltid. Det uroer arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

- At kvinners sykefravær er nesten dobbelt så høyt som menns, er ofte blitt forklart med at kvinner har spesielt belastende yrker. Det som er påfallende, er at det ikke er i typiske kvinneyrker kvinner sykmelder seg mer. Dette gjelder også kvinner som er akademikere eller yrkessjåfører. Forskningen gir ikke klare svar på kjønnsforskjellene, men i tillegg til forklaringer om omsorgsoppgaver og dobbeltarbeid pekes det på at kvinner har løsere tilknytning til jobben enn menn, sier Bjurstrøm til Dagbladet.

Bjurstrøm er også sterkt bekymret over at så mange kvinner velger deltid, og mener de må manne seg opp til heltidsarbeid.

- Det er oppsiktsvekkende at dette i stor grad er kvinner som er ferdige med småbarnsfasen, kvinner på min alder, sier Bjurstrøm.

Får alvorlige konsekvenser
- Hvis kvinner fortsetter å velge fritid foran jobb, vil det få konsekvenser for velferdsstaten. Flere eldre vil kreve flere ansatte i helsesektoren. Vi kan ikke fortsatt belage oss på helsearbeidere fra Filippinene og Sverige. De blir gamle i Sverige også. Er det moralsk forsvarlig at vi skal importere helsearbeidere fra land som trenger arbeidskraften selv? spør Bjurstrøm.

Hun peker også på at kvinner kan bli pensjonstapere om de velger deltid.

- Kvinner må selv velge hvordan de skal leve sine liv. Men når velferdsøkningen tas ut i mer fritid får det konsekvenser for samfunnet. Deltid hindrer likestilling, og vi trenger kvinnenes arbeidskraft, sier Bjurstrøm.

- Ikke likestilte
Nå ønsker statsråden å utfordre kvinner med voksne barn som velger å jobbe deltid.
- Hvorfor er det slik at kvinner som i hovedsak er ferdig med sine omsorgsoppgaver ikke jobber i full stilling? spør Bjurstrøm.

I dag er nesten like mange kvinner som menn i jobb. Omtrent like mange kvinner og menn har høyere utdanning, og Norge blir ofte hedret for å være et likestilt land internasjonalt.

- Jeg tror mange kvinner gjerne oppfatter seg selv som likestilte med mannen sin, selv om de ikke hadde klart å leve uten hans inntekt.

Tallene på hvor mange kvinner som jobber deltid viser at vi ikke lykkes helt med likestillingen, mener Bjurstrøm. Hun får støtte fra viseadministrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, Anne-Karin Bratten.

Frivillig deltid
- Det er barnløse eller kvinner med voksne barn som jobber minst. En offentlig utredning fra 2004 viser også at jo mer lønn mannen i forholdet får, jo mindre jobber kvinnen. Mens menn jobber like mye uavhengig av partnerens lønn, sier Bratten til Dagbladet.

Målet til Bjurstrøm er at de som ønsker å jobbe fulltid, skal få muligheten.
- Nå ser vi på en regel som betyr at hvis du i faktisk jobber mer en den deltidsstillingen du har, bør du få en stillingsprosent i tråd med den mengden du egentlig jobber. Nesten en halv million kvinner jobber deltid. Bare 45000 av dem er ufrivillig deltidsansatt 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling