Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinner velger nye yrke

Jenters drømmeyrke har forandret seg radikalt de siste ti årene. - I 1980 var jenters største drøm å bli flyvertinne, i dag vil de bli flygere, sier Per Olaf Aamodt, seksjonsleder ved NIFU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERIT KOLBERG

Kvinnene er på full fart inn i høyere utdanning.

- Jenters utdanningspreferanser har forandret seg drastisk de siste ti årene. De velger i mye større grad enn tidligere høyere utdanning. Guttene derimot velger de samme utdanningsveiene som før. På yrkesskolene er valgene fortsatt ekstremt kjønnsdelte, sier Per Olaf Aamodt.

Han er seksjonsleder ved Norsk institutt for studier av forskning og utdanning. I over 20 år har han undersøkt ungdommens yrkes- og studievalg. I samarbeid med kollega Rolf Edvartsen har han utarbeidet flere rapporter om de unges karrierevalg.

Velger som foreldrene

De aller fleste holder ikke fast på barndomsdrømmen om å bli brannmann eller flyvertinne. Våre valg er tilsynelatende styrt av tilfeldigheter.

- Noen bestemmer seg veldig tidlig og holder fast ved det, men majoritetens yrkesvalg er styrt av mange ulike faktorer. De er usikre og søkende til langt opp mot 20-årene, sier Aamodt.

Han har funnet at det er klare sammenhenger mellom sosial bakgrunn og valg av utdanning.

- Barn som kommer fra familier hvor foreldrene har høy utdannelse, velger også selv å ta en høyere utdanning. Akademikerforeldre fostrer akademikerbarn, opplyser Aamodt.

Både gutter og jenter har tendens til å søke seg til yrkesfelter som ligger i nærheten av det foreldrene driver med.

- Har en juristforeldre er det større sjanse for at man selv kommer til å studere jus. Det er ikke et bevisst valg, men et yrkesmessig veivalg som er trygt fordi de vet hva de går til, mener Per Olaf Aamodt.

Verdier

Hvilke verdier vi har, skaper plattform for valg av yrke. Jenter som velger mannsdominerte yrker som sivilingeniør, er ikke så opptatt av menneskelige relasjoner som sine medsøstre som velger legeyrket.

- De jentene som valgte sivilingeniørstudiet har en annen verdiprofil enn de som valgte medisin. De prioriterer mellommenneskelige relasjoner lavere enn medisinstudentene og er mer opptatt av teknikk, sier 1. amanuensis Elin Kvande ved Norges Teknisk Vitenskapelige Universitet.

Andre kjennetegn er at jentene kommer fra høystatusbakgrunn.

Prestisje

For menn er prestisje og høy lønn viktigere enn for kvinner.

- Gutter velger ikke nødvendigvis en utdannelse for interessens skyld, men fordi de vet at den vil føre dem inn i en godt betalt jobb. Jenter derimot er mer opptatt av innholdet og kvaliteten i yrket de velger, sier Aamodt.

Han opplyser at verdivalg ofte er knyttet til kjønn.

- Mange jenter er opptatt av menneskelig kontakt i yrkeslivet, og at de skal kunne hjelpe andre mennesker. Derfor er de typiske jentevalgene helse og sosialfag, mener Aamodt.

Frihet

En annen kjønnsforskjell er at gutter legger mer vekt på mobilitet og frihet i sin jobbsituasjon.

- Det andre ytterpunktet er de som velger jobb ut fra hjemsteds-og fasthetssøken. Det er flere jenter enn gutter som legger vekt på dette, sier Aamodt.

Begge kjønn er svært opptatt av å få en sikker jobb med god inntekt.

Enkelte grupper er veldig rutineorienterte. De vil ha en jobb som ikke krever mye utdanning.

- Her er det store sosiale forskjeller. Det er helst barn av foreldre med lite utdanning som søker seg mot slike jobber, understreker Aamodt.