Kvinner vil ha abortpille

Halvparten av de kvinnene som får velge tar abort ved hjelp av abortpillen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnefronten i Norge krever fortgang i tilgangen til abortpillen, skriver Nordlys. Regionssykehuset i Tromsø (RiTø) var et av de første sykehusene her i landet som ga tilgang til abortpillen, og siden 1998 har halvparten av kvinnene valgt denne abortformen framfor kirurgisk inngrep.

Kvinnefronten i Norge sender i disse dager brev til Helse- og sosialdepartementet og Statens Helsetilsyn og krever fortgang i tilgangen til medisinsk abort i Norge.

- Dersom sykehusene tar i bruk medisinsk abort med samme tempo som hittil, kan det ta 10-15 år før tilbudet gjelder kvinner i hele landet, sier Agnete Strøm, internasjonal ansvarlig i Kvinnefronten i Norge.

Med abortpillen forsvinner komplikasjonene ved kirurgiske inngrep og narkose, og Kvinnefronten mener det er et paradoks at denne behandlingen ikke foretrekkes framfor inngrep.

Avdelingsleder ved Kvinneklinikken på RiTø, Jan Martin Maltau, sier at kvinner som får abortpiller får sterke blødninger og at dette kan være smertefullt. Men alle kvinner som velger denne abortformen får smertestillende medikamenter.

Abortpillen er ikke det samme som den såkalte angrepillen. Mens angrepillen er en form for forsinket prevensjon, må abortpillen tas før 9. svangerskapsuke, og behandlingen må foregå på sykehus.