MENN MOT HØYRE: Flere menn enn kvinner stemmer på Høyre og Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
MENN MOT HØYRE: Flere menn enn kvinner stemmer på Høyre og Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Kvinner vil ha Jens, menn vil ha Erna

Kvinners forankring i velferdsstaten kan være en forklaring, mener forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en meningsmåling utført av Norfakta for de to avisene Nationen og Klassekampen viser det seg at det er store forskjeller mellom kvinner og menns partipreferanser.

Mens 51 prosent av mennene vil stemme på Høyre eller Frp, er det bare 36 prosent av kvinnene som vil gi stemmen sin til disse to partiene, skriver Nationen.

DAMENES FAVORITT: Statsminister Jens Stoltenberg, her med pudder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DAMENES FAVORITT: Statsminister Jens Stoltenberg, her med pudder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- De rødgrønne har en stor sakseierskap til velferdsstaten og mener at staten skal ha ansvar for omsorgstjenestene. Dette appellerer til kvinnelige velgere, mener valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo.

Narud tror likevel at Høyre har tjent på å ha Erna Solberg som leder fordi hun mener at Solberg har begynt å snakke om mennesker istedenfor milliarder og dermed har trukket til seg flere kvinnelige velgere.

Valgforsker ved Universitetet i Bergen, Elisabeth Iversflaten, er enig i at tendensen er at kvinner er mer opptatte av saker som venstresiden betrakter som sine, som helse, velferd, miljø og nærmiljø. Mennene er på den annen side mer opptatt av typiske høyrefløysaker som innvandring, skatt og næringspolitikk.

(NTB)