Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinner vil ikke dele likt

Fire av ti menn mener fødselspermisjonen bør deles likt mellom mor og far. Kvinner er villige til å gi fra seg noen uker til far, men de vil ikke dele likt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en meningsmåling Opinion har gjort for Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO). 1000 personer er spurt. Et flertall av både kvinner og menn mener hun må gi fra seg «noen permisjonsuker» for at han skal få være mer sammen med barna.

 Åtte av ti både kvinner som menn er positive til at ti uker av ett års permisjon forbeholdes far.

 Sju av ti mener kvinner må gi fra seg «noen uker» for å gi far anledning til å være hjemme i småbarnstida. Det er liten forskjell på kvinners og menns mening om dette. 38 pst. kvinner er «helt enig» og 32 pst. «delvis enig» i at mor må gi fra seg noen uker.

 Bare 29 pst. av kvinnene mener permisjonen bør deles likt. Menn er mer tilbøyelige til likedeling enn kvinner.

Forlenget pappaperm

Undersøkelsen viser det er en utbredt holdning at menn må få lovfestet rett til lenger perm. Særlig kvinner mener det er å gå for langt å dele likt.

I Dagbladet i går tok stortingsrepresentantene Heikki Holmås og Audun Lysbakken (begge SV) til orde for å lovfeste en tredeling av fødselspermisjonen: En tredjedel skal gå til far, en tredjedel til mor, og resten deles likt. De fikk støtte av Ap's Gunn Karin Gjul. I praksis ville forslaget bety at far skal ha drøyt 15 uker av en permisjonstid på 46 uker. SV foreslår 4 ukers utvidet fødselsperm til 46 uker m/full lønn.

Dåvøy er uenig

-  Jeg synes det er forferdelig at en familie kan gå glipp av 100 000 kroner i fødselspenger fordi far kanskje ikke har anledning til å ta ut sin permisjon på 15 uker. Det må være opp til familiene selv hvordan de vil ordne seg. Forslaget om en tredeling er usosialt, mener barne- og familieminister Laila Dåvøy. Hun er opprørt over at SV-representantene kan foreslå en slik «tvangstrøye».

KrF går inn for at pappapermen utvides fra fire til ti uker, men at de nye seks ukene skal komme på toppen av dagens ordning, og ikke tas fra dagens kvote.

-  Det er sosialistisk vanvidd å ville regulere familielivet slik ved lov. Og det er et overgrep mot kvinner, mot deres opparbeidede rettigheter i forbindelse med fødsel og amming, mener Høyres kvinnepolitiske talsperson, Linda C. Hofstad.

Hun mener det må være opp til familiene selv hvordan de vil ordne seg, og at politikerne ikke har noe med hvordan mor og far skal fordele permisjonen.

Inngrodde kjønnsroller

Leder Anders Folkestad i UHU, som står bak meningsmålingen, mener utvidet pappaperm kan bidra til å løse opp inngrodde kjønnsroller og et sterkt kjønnsdelt arbeidsmarked:

-  En tredjedel eller mer til far ville være ideelt, men motstanden viser at vi nok må ta en slik reform steg for steg, sier han.

-  Derfor foreslår vi at fødselspermisjonen utvides til ett år med full lønn (6G), hvorav ti uker er forbeholdt far. Da må mor gi fra seg litt, men dette er jo et flertall i befolkningen positive til, sier Anders Folkestad.

MOT MER TIL PAPPA: Stortingsrepresentant Silja Ekeland (H ) er tilbake etter ni måneders mammaperm og henter daglig Anne Aurora i barnehagen. Far er student i Bergen og har ikke rett til pappaperm med lønn. - Vi politikere bør ikke blande oss inn i hvordan familier ordner hjemmetilværelsen etter en fødsel, mener Ekeland.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media