- Kvinner vil tjene på å slutte å jobbe

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant, Anette Trettebergstuen, frykter et regjeringsskifte vil bidra til en kvinnefiendtlig politikk.

FYKTER REGJERINGSSKIFTE: Anette Trettebergstuen mener et regjeringsskifte vil gå ut over kvinnene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FYKTER REGJERINGSSKIFTE: Anette Trettebergstuen mener et regjeringsskifte vil gå ut over kvinnene. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Borgerlige politikere betaler aktivt for at kvinner ikke skal delta i arbeidslivet, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Hun mener et regjeringsskifte er bekymringsfullt hvis Høyre får det som de vil; en landsomfattende og pliktig kontantstøtteordning.

- Vi står i fare for å få en regjering som oppfordrer kvinner til å la være å jobbe. Det er det stikk motsatte av hva Norge trenger.

Manglende tillit
Den beskrivelsen kjenner ikke Høyres nestleder, Bent Høie, seg igjen i.

- Det viser bare at Trettebergstuen ikke har tillit til at kvinner sammen med resten av familien tar kloke valg. Her handler det om en manglende respekt for mennesker, sier Høie.

Bent Høie presiserer at Høyres forslag kun handler om de aller minste barna. De vil gjenninnføre en landsomfattende kontantstøtte til ett- og toåringer. I 2012 ble kontantstøtten trappet ned av den Rødgrønne regjeringen til å kun gjelde ettåringer.

- Vi trenger flere hoder og hender i Norge, spesielt i omsorgsyrkene som er de som tjener mest på å ta i bruk langvarig kontantstøtte, sier Trettebergstuen.

Nestlederen i Høyre mener foreldrene skal ha flere valgmuligheter ut over foreldrepermisjonstiden.

UFORSTÅENDE: Høyres Bent Høie stiller seg uforstående til Anette Trettebergstuens sin kritikk. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UFORSTÅENDE: Høyres Bent Høie stiller seg uforstående til Anette Trettebergstuens sin kritikk. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Vi ønsker en kontantstøtteordning som gir foreldrene valgfrihet. De som ønsker noe annet enn standardløsningen; jobb og barnehage, må få en mulighet for fleksibilitet i hverdagen, sier Høie.

KrF-kommune som skrekkeksempel Anette Trettebergstuen mener i motsetning til Høie at kontantstøtteordningen forhindrer valgfriheten. Hun trekker frem prøveprosjektet i Spydeberg kommune som skrekkeksempel. Etter spørsmål fra Trettebergstuen la finansministeren frem beregninger som viser at 30 000 kvinner ville tjent på å slutte i jobben dersom KrF-kommunen sin ordning ble landsomfattende.

Spydeberg kommune innfører et prøveprosjekt som skal dobble kontantstøtten og tilby utbetalinger frem til barnet har rundet skolealder.

- Det er snakk om titusener av kvinner som ville tjent på å slutte i jobben, sier Trettebergstuen.

Høyre vil i midlertid ikke innføre Spydebergmodellen på landsbasis.

- Vi vil ikke doble kontantstøtten slik Spydeberg gjør, men om vi vil øke kontantstøtten får vi se nærmere på.

Han synes det er rart at den Rødgrønne regjeringen ikke har avskaffet kontantstøtten hvis de synes den er skadelig for arbeidslivet.

- Hvorfor har den ikke forsvunnet i løpet av de åtte årene de har sittet i regjering, hvis de synes den er så farlig som Trettebergstuen hevder?

Arbeiderpartipolitikeren sier kontantstøtten ikke er avskaffet i påvente på full barnehagedekning.