UTFORDRER:Texas-demokratenes liberale heltinne Wendy Davis og delstatssenator Leticia Van de Putte, er to tegn på at den erkerepulikanske delstaten Texas er i ferd med å bli "demokratisert". Foto: JAY JANNER / AP / TT / NTB Scanpix
UTFORDRER:Texas-demokratenes liberale heltinne Wendy Davis og delstatssenator Leticia Van de Putte, er to tegn på at den erkerepulikanske delstaten Texas er i ferd med å bli "demokratisert". Foto: JAY JANNER / AP / TT / NTB ScanpixVis mer

Kvinnerevolusjon i Texas

Demokratiske kvinner kan være i ferd med å ta makta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Alenemora Wendy Davis (50) ble i fjor berømt på riksplan som delstatssenatoren som hardnakket forsøkte å stanse innstramminger i abortloven i Texas ved å holde en 13 timer lang maratontale i delstatsforsamlingen.

Nå er demokratenes liberale heltinne blitt guvernørkandidat i høstens valg.

I tillegg er delstatssenatoren Leticia Van de Putte (59) blitt demokratenes kandidat til den mektige posisjonen som viseguvernør.

Det hele viser hvordan svære og erkekonservative Texas er i ferd med å skifte ham. Andelen innbyggere med latinamerikansk bakgrunn vokser og utgjør nå om lag en fjerdedel av velgerne.

De stemmer i stor grad på demokratene, og partiet mener de for første gang på tiår har en reell sjanse til å vinne valg på delstatsnivå.

Republikansk støtte Davis har bygget opp sin politiske karriere fra et liv som fattig alenemor da hun var tenåring via prestisjefylte Harvard Law School og en karriere som advokat før hun ble aktiv i bystyret i hjembyen Fort Worth. I 2009 ble hun delstatssenator.

Van de Putte er foreløpig et mer ubeskrevet blad.

- Ting er i ferd med å endre seg i Texas, og ja, navnet mitt er Leticia San Miguel Van de Putte, sa hun nylig til MSNBC for å understreke sin latinamerikanske bakgrunn.

Seksbarnsmora er utdannet farmasøyt og har vært aktiv i delstatspolitikken i Texas siden begynnelsen av 1990-tallet. Borgermesteren i San Antonio og demokratenes stjerneskudd, Julián Castro, er en av hennes tydeligste støttespillere.

I tillegg får hun støtte fra enkelte republikanere.

- Jeg er en republikansk pengeinnsamler, men jeg er også vert for en pengeinnsamling for Leticia. Jeg har skiftet side i denne valgkampen fordi det er det viktigste valget vi har i Texas, sier restauranteier Louis Barrios til Washington Post.

Årsaken er at to republikanerne som kjemper om å bli Van de Puttes motkandidat, delstatssenator Dan Patrick og nåværende viseguvernør, David Dewhurst, kjemper for en tøffere innvandringspolitikk, noe som er særdeles upopulær blant latinamerikanerne.

- Solid ledelse Foreløpig har republikanerne konsentrert seg om å angripe Davis og latt Van de Putte i fred.

- I hver valgkamp er det noen republikanere som støtter demokratene, men jeg har ikke sett en eneste meningsmåling som ikke viser at vi har en solid ledelse. De fleste stemmer på de som står øverst på lista, og demokratene har nominert to liberale senatorer på topp. De vil ikke gjøre det bra, sier lederen for det republikanske partiet i Texas, Stephen Munisteri, til Washington Post.

Republikanerne leder med 10-12 prosentpoeng på meningsmålingene, men demokratene har tro på at begge de to kvinnelige senatorene, eller i alle fall én av dem, skal klare å vinne til høsten. Det ville bety mye for demokratene.

- Det vil gjøre dem konkurransedyktige i neste valg og sørge for bedre rekruttering og kandidater. Det vil også bety mer penger og mer mobilisering, sier leder for statsvitenskapelig institutt ved Rice University, Mark Jones.