BLIR BESTEMT OVER: - Hvordan man beter seg, hva man kler seg i og hvordan man presenterer kroppen sin offentlig og på privaten, er ikke et personlig valg i Nord-Korea, forteller eksperten. En jente og hennes mamma går i gatene i hovedstaden Pyonyang. AP / Vincent Yu / NTB Scanpix
BLIR BESTEMT OVER: - Hvordan man beter seg, hva man kler seg i og hvordan man presenterer kroppen sin offentlig og på privaten, er ikke et personlig valg i Nord-Korea, forteller eksperten. En jente og hennes mamma går i gatene i hovedstaden Pyonyang. AP / Vincent Yu / NTB ScanpixVis mer

«Kvinners bukser blir nøye gransket, små plagg bør unngås og solhatt gjør deg mistenkelig»

Måtte rømme landet for å få gå i det hun ville.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Nord-Korea har myndighetene fått på plass et eget «motepoliti» som tråler gatene for brudd på landets interne moteregler, ifølge den engelske avisa The Guardian.

Det er nesten som diktator-frisyrene Dagbladet har skrevet om tidligere: «Enten velger du en av disse 18 statsgodkjente frisyrene - eller så er du en imperialistisk kapitalistjævel»:

- Ikke se utenlandsk ut «Kvinners bukser blir nøye gransket, små plagg bør unngås og solhatt gjør deg mistenkelig. Blå jeans er ikke lov, og regimet har sagt seg imot topper med romansk skrift på.

«Alt som vekker oppsikt, er for dekorativt eller for uvanlig, vil bli møtt med kritikk. Aller viktigst er det at klærne ikke ser for utenlandske ut», gjengir avisa etter et møte med en nordkoreansk kvinne i slutten av 20-åra.

Motepolitiet i hovedstaden Pyonyang består ifølge avisa av ubetalte medlemmer av Youth League - ungdomsligaen - som har som formål å passe på at samfunnet i Nord-Korea ikke blir påvirket av verden utenfor.

27-åringen avisa har snakket med, som bruker pseudonymet Song Eun-byul for ikke å bli identifisert, flyktet fra Nord-Korea til Kina for et halvt år siden, mye fordi hun ikke fikk leve ut stilen hun ønsket. 

Hun forteller at hun en gang hadde på seg sorte støvletter med glidelås på sidene.

- De var vakre og nye, og alle var nysgjerrige, sier Song.

Men hun fikk ikke ha de på seg lenge. Da myndighetene så henne, ble hun regelrett skjelt ut på gata, forteller hun.

Song unnslapp verre straff trolig fordi hun løy og sa at hun var gift. Hun oppga også falsk adresse.

- Ikke et personlig valg Mens kona til landets leder, Kim Jong-Un, har en luksuriøs garderobe bestående av blant annet en veske verdt ei nordkoreansk årslønn, er det verre for den gjennomsnittlige nordkoreaneren.

- Hvordan man beter seg, hva man kler seg i og hvordan man presenterer kroppen sin offentlig og på privaten, er ikke et personlig valg i Nord-Korea. I stedet reguleres det av strenge retningslinjer, sier Nord-Korea-ekspert Suk-young Kim ved Universitetet i California.

- Mote er den enkleste og mest iøynefallende måten å vise sitt politiske standpunkt på, sier Kim.

I dag er hun i Kina. 27-åringen sier hun fortsatt husker tida da alt var under strengt oppsyn. Hun forteller at de strenge reglene nå er noe mer løsslupne enn hva de var for noen år siden.

«FRITT VALG»: - Hvilken diktatur-frisyre skal det være i dag? 18 eksempler på hvordan gode sosialistkvinner bør stelle sitt hår. Menyen er hentet fra en frisørsalong i Pyongyang og bildet datert 20. februar i fjor. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / David Guttenfelder
«FRITT VALG»: - Hvilken diktatur-frisyre skal det være i dag? 18 eksempler på hvordan gode sosialistkvinner bør stelle sitt hår. Menyen er hentet fra en frisørsalong i Pyongyang og bildet datert 20. februar i fjor. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / David Guttenfelder Vis mer

Men det betyr på ingen måte at de ikke lenger er strenge:

- Kvinner kan ha på seg bukser når de er i byen, men buksa må ikke være stram. Før i tida måtte vi ha på oss skjørt eller den tradisjonelle koreanske kjolen når vi var i byen, sier hun.

HERREMENY: Det skal ikke være så langt i nakken hos nordkoreanske menn, ifølge denne hårmenyen. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / David Guttenfelder
HERREMENY: Det skal ikke være så langt i nakken hos nordkoreanske menn, ifølge denne hårmenyen. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / David Guttenfelder Vis mer