Kvinners rettigheter på vent?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KVINNEKONVENSJONEN: Vil regjeringen la kvinners rettigheter stå på vent? Snart fire år har gått siden Soria Moria. Fire år for regjeringen til å gjennomføre det den selv har bestemt. Regjeringserklæringer kan selvsagt være litt vidløftige. Men å inkludere FNs kvinnediskrimineringskonvensjon i menneskerettsloven er ingen stor sak. Det er bare for flertallsregjeringen å følge sin beslutning og deretter å vedta en lovendring.

Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) er Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Senterets mandat er å overvåke menneskerettighetssituasjonen og hva norske myndigheter gjør for å fremme menneskerettigheter i Norge. Nå venter vi på regjeringens oppfølging av egne løfter. Tiden begynner å bli knapp: Regjeringens mulighet for å fremme lovforslag i denne stortingsperioden begrenses fra dag til dag. Vil Stoltenberg II-regjeringen virkelig gå ut av sin regjeringsperiode uten å få gjennomført denne styrkingen av kvinner rettigheter?

Saken er enkel; FN har gjentatte ganger anbefalt dette til norske myndigheter. Fagmiljøer innen kvinnesak og menneskerettigheter har kjempet for dette i mange år. I fjor kom saken endelig på høring med en gledelig beskjed fra Justisdepartementet: Konvensjonen foreslås tatt inn i menneskerettsloven med denne begrunnelsen; «inkorporering […] vil sende et sterkt signal både nasjonalt og internasjonalt om kor viktig det er å styrkje og sikre kvinners rettar og likestilling som verdi». Siden har det vært stille. Og tida renner ut. Lovforslaget til Stortinget om inkorporering av kvinnediskrimineringskonvensjonen i menneskerettsloven må komme nå. Norsk senter for menneskerettigheter håper regjeringen Stoltenberg II viser seg som en pådriver for menneskerettigheter og kvinners likestilling.