Kvinnetaxi, et nederlag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nå skal kvinner kunne bestille trygge taxisjåfører. Oslo Taxi oppretter et gratisnummer og et system der kvinner oppgir en personlig kode når de vil bestille en taxi med trygghetsgaranti. Et tilfelle av anmeldt voldtekt der en taxisjåfør skal være involvert, pluss andre grove episoder, har den siste tida ført til krav om egne ordninger for kvinner som ikke føler seg trygge i taxi.
  • Oslo Taxi hevder at Justisdepartementet hindrer dem i å kvitte seg med uegnede sjåfører. Og politiet erklærer åpent at de ikke bryr seg om å få kontroll over den økende trafikken av ulovlige pirattaxier som dominerer bybildet om natta. Politiet råder i stedet kvinner til å ta taxi sammen. Det hersker med andre ord full enighet om at etter mørkets frambrudd er byen så farlig for kvinner at den som ikke vil holde seg hjemme, må la seg registrere med egen kode for å kunne gjøre krav på å ferdes trygt i taxi.
  • Når myndighetene på denne måten fraskriver seg ansvaret for kvinners sikkerhet i det offentlige rom, er det forståelig hvis kvinner slutter opp om en slik særordning hvis den øker sikkerheten. Likevel ser vi det som et nederlag at man innfører en ordning som fører til at antallet øremerkede taxier med trygghetsgaranti får avgjøre graden av kvinners bevegelsesfrihet i samfunnet. Hvis løsningen på lovløse tilstander er at kvinner må oppgi hvor de ferdes til taxisentralens register, vil det nok være mer effektivt å opprette portforbud for menn etter mørkets frambrudd.
  • I stedet må myndighetene og drosjenæringen koordinere innsatsen for å øke taxipassasjerenes sikkerhet, uansett kjønn. Politiet kan ikke ta lett på pirattaxiene som representerer en form for organisert kriminalitet der lovbryteren til og med presenterer seg med nummerskiltet synlig. Kanskje er ryktene om de farlige taxisjåførene overdrevne. Men vi kan ikke godta et system som sikrer sjåførene med videokamera og overlater til kvinner å ferdes i avgrensede trygghetssoner.